Putovanja Srbija

Provozali smo se gondolom na Zlatiboru i vredelo je svake pare

Foto: Luftika

Gold Gondola na Zlatiboru je najveća atrakcija na ovom popularnom zimovalištu. Da se pokazala kao pun pogodak za turiste svedoči cifra od 250.000 putnika, koliko je uživalo u vožnji za nepunih godinu dana od otvaranja.

Zlatnu planinu godinama unazad bije glas da se pretvorila u divlje gradilište u šta se uverio svako ko je makar samo prošao kroz “centar”.

Krateri za podzemne garaže, armatura i zidine, građevine koje više liče na solitere nego na planininske hotelske komplekse i automobili parkirani na ulici su normalna slika urbanog dela Zlatibora. I leti i zimi.

Međutim, za 1000 dinara, koliko za odrasle košta vožnja Gold gondolom, videćete pravi, beskrajno lep Zlatibor.

 

Prošle godine, nakon otvaranja, redovi za najdužu gondolu na svetu su bili kilometarski. Mnogima nije bilo jasno kako ljudi imaju strpljenja i volje da čekaju u tim redovima samo da bi se provozali do Tornika i nazad.

Godinu dana od otvaranja, redovi jesu nešto kraći ali se za svaki slučaj naoružajte strpljenjem. Mi smo čekali oko 40 minuta, bio je petak i raspust, što su otežavajuće okolnosti.

U kabinu staje do 8 osoba. Kada je reč o epidemiološkim merama, niko vas neće podsećati da stavite masku, toliko ste valjda sami naučili za ove dve godine.

Gondola ima jednu međustanicu, na pola puta do vrha, pre Ribničkog jezera.

 

Gondola turiste prevozi do vrha Zlatibora, Tornik koji se nalazi na 1496 metara nadmorske visine a pogled koji se pruža na nepregledne visoravni Zlatibora  vredi i čekanja i novca.

Posebno je interesantan i lep za doživeti deo rute koji se pruža iznad Ribničkog jezera, koje je kada smo mi bili u poseti bilo u potpunosti prekriveno ledom.

Na krajnioj stanici, na Torniku možete izači i provesti nekoliko sati uživajuću u pogledu, vazduhu, snegu i suncu, ako vas vreme posluži.

Na Torniku se nalaze dva kafića, gde se možete ugrejati u pauzi. Deca se kliskaju gde god nađu zgodno mesto, a bašte ova dva lokala su orijentisane tako da će vam deca uvek biti na oku.

Cene su slične onima u centru, mi smo popili kuvano vino, koje košta 350 dinara.

Pripremite se na čekanje u redu i pri povratku, obavezno se toplo obucite čak iako je leto.

Foto: Luftika

Gold gondola na Zlatiboru je za posetioce otvorena svakog dana.

Prva vožnja startuje u 08.30 časova sa početne stanice na Zlatiboru. Poslednja vožnja sa početne stanice na je u 15.00 časova (od Zlatibora ka Torniku). Poslednja vožnja sa krajnje stanice (od Tornika ka Zlatiboru) je u 16.00 časova.

Zlatibore, moj zeleni bore, lep si ka betonsko more

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Nemam živaca za toliko čekanje, ali mislim da ću otići na proleće, kad počne da se zeleni pa po meni, bude još lepše. U sred radne nedelje, kad nema gužve. Makar i autorent-om, pošto auto trenutno nemam.
    Zaista vredi svaku paru.

314 Shares
314 Shares
Share via
Copy link