Kolumne Lifestyle Magazin

Za radnika na trafici borilačke veštine su imperativ, a marketing stručnjak je devojka za sve

“Smrt je slična gluposti. Taj koji je mrtav ne zna da je mrtav, drugima je teško. Isto je kada si glup…”, rekao je jednom u svom stripu belgijanac Filip Gelik (ne, to nije citat Zorana Radmilovića, ima on odličnih, ali ovaj prosto nije njegov), i bio je u pravu. Dokaza je sve više.

Uzmimo za primer oglase za posao. Neki potencijalni poslodavci toliko se zanesu da od sposobnosti i veština ne traže samo upravljanje spejs šatlom, a od benefita nude redovnu platu i dinamično okruženje. Povremeno samo to dinamično okruženje i priliku da stekneš nova znanja i veštine (valjda da naučiš to, da voziš taj spejs šatl).

Većina oglasa nije jasna, ne sadrži opis jednog radnog mesta ili dva recimo, nego traže all inclusive uslugu, ne piše koji su benefiti ako rešiš da radiš za predmetnog potencijalnog poslodavca, znači, ništa prava, samo obaveze. Kao da prepisuju jedni od drugih, osobe koje se bave ljudskim resursima, odnosno zapošljavanjem, pišu gomilu gluposti sa kojima se posle sprdamo po društvenim mrežama analizirajući ih. Kao, na primer, ovaj, istinit i stvarno objavljen, gde se traži jedna osoba za nekih jedanaest poslova:

11-poslova-oglas
foto: Sibin Grašić

Oni jasni i jezgroviti, gde lepo piše i šta se od tebe očekuje i šta te očekuje su retki. Verovatno bi mnogi poslodavci trebalo da se posavetuju sa nekim i nauče kako se piše oglas za posao, kao što oni koji posao traže moraju da znaju da napišu CV i eventualno propratno pismo.

Ima i takvih, da ne grešim dušu, kao što ima i onih koji ti odgovore čak iako te ne uzmu u obzir za posao i ljubazno se zahvale na interesovanju. Stvar opšte kulture i domaćeg vaspitanja, između ostalog. I takvih je negde oko dva posto, da se ne lažemo.

I svačeg sam se naviđala pod kapom nebeskom, ali ovakvog oglasa videla u životu svome nisam. I ne, ne nadam se da ovakvih više biti neće, naprotiv, ja priželjkujem da ih bude što više, da jednom, nekada, u dalekoj budućnosti neko eventualno i saaamo možda kaže:’Dosta više, sram vas bilo!’

A na ovaj oglas moram da se javim. Samo da ga nađem, ako je istinit, jer deluje neverovatno. Toliko neverovatno kao i masa istinitih oglasa koje sam viđala. Pa ako jeste, ja da konkurišem. Imam crni pojas. Karate. I osnovna znanja džudoa i džiu džice. I ne pregrevam se osim ako me ne turiraš previše.

Valjda dovoljno da nosim pazar u banku, a?

oglas-crna-gora
Foto: Twitter

Bila je jedina doktorka na birou rada, prosek joj je bio 9.57, a posao je čekala 5 godina

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

222 Shares
222 Shares
Share via
Copy link