Magazin

Svi se sećamo čuvene fotografije generala Bandića iz Feketića, a sada je i njegov sin krenuo očevim stopama

Jedan od najboljih pilota u Vojsci Srbije i nekadašnji komandant 204. brigade i Aerodroma Batajnica Predrag Bandić dobio je pravog naslednika u letelici. Njegov sin Vukašin imao je prvi samostalan let na školskom avionu “lasta B-54”, piše Blic.

Nezaboravno iskustvo mladog Bandića obelodanilo je i Ministarstvo odbrane na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici.

– Ponosni smo na naše buduće mlade pilote koji su uspešno izveli prve samostalne letove na školskom avionu „lasta B-54“. Oni su kadeti 140. klase Vojne akademije studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo: Nebojša Kostovski, Vuk Mićunović, Vukašin Bandić, Dušan Tanasijević i Vladimir Pamučina – objavilo je Ministarstvo odbrane sa sve zajedničkom fotografijom mladih pilota.

Поносни смо на наше будуће младе пилоте који су успешно извели прве самосталне летове на школском авиону Ласта B-54…

Gepostet von Министарство одбране и Војска Србије am Freitag, 31. Mai 2019

Kadet Vukašin Bandić je na četvrtoj godini Vojne akademije na smeru vojno vazduhoplovstvo – pilot aviona.

– Nije mala stvar biti prva generacija koja je na obuci na avionu „lasta“. Avion je dosta izazovan i nije baš lako svaki dan ići na letenje. Zaista je veliki izazov, ali ako volite to, onda nije nikakav problem. Ja sam jako zadovoljan i mogu u ime svih nas da kažem da smo prezadovoljni obukom jer tri godine smo se školovali i učili teorijski kako to izgleda doći i leteti, ali sad kad smo ovde, počinje ozbiljna priča – istakao je Vukašin.

Inače, brigadni general Predrag Bandić, koji je već dve i po godine šef Vojnog predstavništva u Misiji Srbije pri NATO, javnosti je odavno poznat po herojskim podvizima.

Jedan od njih zabeležen je u zimu 2014. godine, kada je učestvovao u akciji spasavanja stanovnika iz zavejanog Feketića i Kovačice. Srbiju je raznežila fotografija na kojoj Bandić drži u naručju dete dok ga spasava iz smeta.

general-bandic
Foto: Vojska Srbije/Goran Stankovic/Promo

– Ne vidim ja sebe kao heroja jer ovde na terenu radimo svi kao tim. Tu su i pripadnici redovne policije, Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije i svi smo mi heroji, a ja sam se samo sticajem okolnosti našao u žiži javnosti – rekao je tada Bandić.

Kao jedan od najpoznatijih vojnih pilota, Bandić je krajem 2014. godine prokomentarisao i odnos mladih prema uniformi.

– Možda sam previše subjektivan jer nosim uniformu, ali nositi uniformu u zemlji u kojoj je čast biti vojnik i u kojoj godinama ne pada ugled vojske, u društvu koje može da se ponosi vojničkom istorijom i tradicijom u svetu, onda je sasvim normalno da mladi žele da se na nekoga ugledaju, a ugledati se na dobrog vojnika u ovoj našoj zemlji je čast i ponos i za roditelje i za decu. Vojska može da priušti dosta toga mladom čoveku – rekao je Bandić. Sada je dočekao da i njegov sin pođe njegovim stopama, stopama vojnog pilota.

Ponosan na oca

U jeku najveće popularnosti Predrag Bandić je skromno odbacivao sve hvalospeve, ali nije mogao da sakrije emocije na reči naslednika.

– Najlepše što sam o sebi čuo bilo je kada su mi moji sinovi rekli da su ponosni na svog tatu. To je možda najdraže i najlepše ushićenje koje čovek može da doživi kao otac dva velika čoveka, kada oni kažu da su ponosni na svog oca – istakao je Bandić krajem 2014.

Poslednji heroj jugoslovenske avijacije: „Majku vam dečiju, nećete vi da ginete, ja ću!“ (VIDEO)

OGLAS

PARTNERI SAJTA


32 Shares
Share via
Copy link