Magazin Svet

Muški gej par usvojio devojčicu sa HIV-om koju je prethodno odbilo 10 porodica

Porodica bi trebalo da bude epicentar ljubavi, poštovanja i poverenja, ali nažalost to nije uvek slučaj.

Nekada porodicu ne čini samo krv, a priča o gej paru, Damianu Piginu (42) i Arielu Vijari (39) i njhove dve kćerke, Olivii i Viktoriji, savršen je primer toga.

Damian i Ariel su prvi gej par koji se venčao u severnoistočnoj provinciji Argentine Santa Fe gde su i nastavili da žive, piše Lola magazin.

Godine 2011. odlučili su da prošire svoju porodicu i postanu članovi nevladine organizacije pod nazivom Acunar Familias koja pomaže da se usvoje neželjena deca.

Damian i Ariel su usvojili devojčicu Oliviu koja je imala manje od mesec dana.

Pre toga ovu devojčicu je odbilo čak deset porodica jer je rođena sa HIVom.

Damian i Ariel su prethodno tri meseca proveli čekajući na ovaj poziv.

Predviđa se da beba kojoj je dijagnostifikovan ovaj virus živi samo 10 godina, ali uz napredak tehnologije i istraživanja danas ova deca mogu živeti i nekoliko decenija, pa čak i koliko i ljudi koji nisu zaraženi. Pri tome ne znači da će virus preneti i drugima.

„Čim sam je vidio, osetio sam da je ona deo mog života. Odmah smo se povezali. Držali smo je u naručju, davali joj bočicu, a ona nas je gledala širom otvorenih očiju i nije plakala.“ kaže Ariel.

Srećom, beba je ubrzo počela primati terapiju i pokazivati pozitivne rezultate. Odmah je počela dobijati i na težini.

Pre nekoliko godina, roditelji su dobili dobre vesti – testovi su pokazali da je se virus više ne može otkriti u telu male Olivije!

A sada kada ima pet godina, Olivia ne pokazuje nikakve znakove oboljenja. Iako i dalje ne postoji lek za HIV, terapija može značajno umanjiti količinu virusa u telu do te mere da ga se ne može ni otkriti u krvi.

S toga, devojčica više neće morati da pati od negativnih uticaja virusa niti ga može preneti nekom drugom.

Ova porodica je 2015. godine dobila još jednog člana, kada je žena koja je čula za priču ovog para poželela da oni usvoje i njenu devojčicu, što i jesu učinili. Porodica je ubrzo poželela dobrodošlicu i maloj Viktoriji.

Zakon o istopolnom partnerstvu na glasanju do proleća

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link