Već su dobro poznate nutritivne vrednosti ribe, a Novosađani već dobro znaju da se sveža riba priprema na zdrav način u ribarnici Aviso, jer je peku na talandari na palminom ulju, punom vitamina E i bez holesterola.
Za ribu kažu da štiti arterije od oštećenja, smanjuje trigliceride i loš holesterol i opasnost od srčanog udara, snižava krvni pritisak i jača imuni sistem. Ona se kroz vekove smatrala korisnom i lekovitom hranom i nazivali su je hranom za mozak, a danas u savremenoj medicini najveći značaj ima sastojak Omega-3, koji se nalazi u ribljem ulju i štiti od srčanih oboljenja.
Aviso je prva ribarnica u Novom Sadu koja je započela uslužno pečenje ribe u našem gradu i postoji već 13 godina. Ovde možete kupiti preko 50 vrsta rečne i morske ribe, imaju i dimljenu, ali i nešto egzotičnije morske plodove, rakove, krabe, salate od morskih plodova, a tu su i lignje i dagnje… Uz naručen kilogram girica ili lignji dobijate i dva pomfrita gratis.
Kad smo već kod morskih plodova, dobro je znati da morska riba sadrži nezasićene masnoće i da predstavlja najbolji izvor Omega-3 masnih kiselina. Preporučuje se losos, brancin, orada, skuša, girice, a i njih možete kupiti u ribarnici Aviso. Morska riba je bogata i mineralima i vitaminima grupe B koji su posebno značajni za kosu i nokte. Losos ima velike količine D vitamina, a on pozitivno deluje na imuni sistem, pa se naročito preporučuje ženama u trudnoći. Veoma ukusno meso, koje nije masno ima oslić i predstavlja bogat izvor vitamina B1 i B2, kalijuma, kalcijuma, fosfora i joda.
Novosađani koji žele da se zdravo hrane kupuju ribu u ribarnici Aviso kod gazda Mileta, jer znaju da je uvek sveža, pripremljena na talandari uz malo ulja. Kao što gazda Mile kaže, iako postoji na tržištu različita ponuda, Novosađani ipak znaju da prepoznaju zdravu hranu i kvalitet.
Dodaj komentar