Magazin

Ključne metode francuskih roditelja zbog kojih su im deca srećna i mirna

mama i sin
Foto: Printscreen

Francusko roditeljstvo postalo je svetski poznato jer naglašava važnost postavljanja jasnih granica za decu i transparentno predočavanje posledica za njihove postupke, a istovremeno podstiče dečiju nezavisnost i samodisciplinu.

Francuski roditelji takođe stavljaju snažan naglasak na učenje dece da cene i uživaju u hrani, umetnosti i kulturi od malih nogu.

Pored toga, francuski obrazovni sistem je veoma poštovan i naglašava kritičko mišljenje, za koje se veruje da doprinosi uspehu i nezavisnosti francuske dece, piše Zadovoljna.

Ovo su metode kojima se francuski roditelji služe kako bi im deca bila mirna i srećna.

Ne ponašajte se kao helikopter roditelj

Helikopter roditeljstvo, gde roditelji „lebde“ nad svojom decom u pokušaju da kontrolišu njihove živote (društvene, akademske, psihološke, atletske, itd.), potpuna je suprotnost od onoga kako Francuzi odgajaju svoju decu.

Malo je želje da se kontroliše život deteta; naprotiv, cilj je da ih od malih nogu učinimo nezavisnima, puštajući ih da eksperimentišu, doživljavaju neuspeh i donose odluke prikladne uzrastu.

Na igralištima u Francuskoj nećete videti roditelje kako stoje pored svoje dece i pomažu im kad se penju na spravama. Nije u pitanju ravnodušnost ili nemar, već francuski roditelji veruju da pravo učenje dolazi iz pokušaja i grešaka.

Napravite vremena samo za porodicu

Tokom nedelje, Francuzi vole da večeraju zajedno, bez televizora i telefona kako bi se fokusirali jedni na druge. Porodice provode veliki deo svojih vikenda zajedno, bilo da se bave sportom, idu u duge šetnje, posećuju muzeje ili se jednostavno opuštaju. Voziti decu na više aktivnosti, na sportske događaje ili na sastanke non stop nije norma.

Kada je vreme za igru, vreme je za igru

Igranje na otvorenom i fizička aktivnost su izuzetno važni u Francuskoj. Školski dan je rigorozan, jer se od dece očekuje da se pravilno ponašaju i budu fokusirani mnogo sati (obično od 08:30 do 16:30 čak i za mališane). Tokom tipičnog školskog dana postoje do tri odmora za decu; dva kraća i jedan dugačak. Ne samo da je igranje fizička aktivnost, već Francuzi veruju da je to i podsticaj za mozak.

Kada nije vreme za igru, nije vreme za igru

Postoji kodeks ponašanja koji se shvata veoma ozbiljno. Deca uče da sede pravilno za stolom, da se pozdravljaju sa odraslima, da ne prekidaju druge dok govore i da mirno sede kada to prilika zahteva. Nećete videti decu kako trče po restoranima, ona sede sa odraslima i učestvuju u razgovoru.

Poslužite svojoj deci pravu hranu

Francuski roditelji ne dozvoljavaju deci da jedu samo testeninu i čips. Francuzi hranu shvataju ozbiljno, a to uključuje i hranu koju služe deci. Od malih nogu se očekuje da deca jedu istu hranu kao i odrasli. Ne postoji običaj da se deci služi jedan obrok, a odraslima drugi. Jedu isto, samo u manjim količinama, piše expatica.

Roditelji se smatraju podjednako važnim kao i deca

Roditelji, posebno majke, nemaju tendenciju da se „izgube“ kada imaju decu. Oni svoje prioritete i dobrobit smatraju jednako važnim kao i dete. Na kraju krajeva, ako ne vode računa o sebi, kakva je korist svojoj deci?

Karijere se nastavljaju – mnoge nove majke dobijaju nekoliko meseci odmora zbog porodiljskog odsustva, a zatim se vraćaju na posao. Roditelji imaju tendenciju da izdvoje vreme za sebe, oslanjajući se na bake i deke da im pomognu oko čuvanja dece.

Ne preteruju

Među francuskim roditeljima ne postoji očajnički strah da će njihovo dete propasti u životu ako istovremeno ne bude atletski šampion, predsednik dramske sekcije i vrhunski muzičar. Francuzi imaju opušteniji pristup aktivnostima. Ako je dete previše umorno, koja je poenta? Deca imaju dug, rigorozan školski dan, zašto dodavati još aktivnosti?

Deca u Finskoj u školu dolaze biciklom i na -17 stepeni

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link