Beograd Magazin

“Najlepša” promenada u Evropi, biser Beograda, popločava se nadgrobnim spomenicima

U Beogradu na vodi se postavljaju granitni pločnici koji su delom – od nadgrobnih spomenika.

No, to su samo nemački, jermenski i hrvatski (sa slike vidimo da je latinica, da piše Ante, Кata i Iva Кvesić) … pa onda nije strašno, je l’ da?

bg promenada grobovi
Foto: Facebook

Kad se na Кosovu Albanci budu rušilački odnosili prema našoj kulturnoj baštini u pravedničkom besu vikaćemo “Divljaci!”. Ali, neće imati ko da čuje. Karma ume da bude surova, nemojte posle da smo “pobožni” a da ne verujemo u prokletstvo kada nekome rušite groblj, crkve, džamije.

Ovakav i slični skandali dešavali su se i ranije.

Naime, u Zemunu su od nemačkih nadgrobnih spomenika posle rata i posle rušenja katoličke nemačke crkve u Francenstalu, na Кalvariji napravili stepenište na kojem se još uvek vide imena.

U Novom Sadu 60-ih su od jermenskih nadgrobnih ploča, kad su srušili Jermensku crkvu, napravili pločnik u Dunavskom parku, ali su okrenuli naopako ploče pa ne vidimo da gazimo po spomenicima ljudi.

Za jednu naciju koja je srušila toliko džamija posle 1830, uništila svoje sopstvene gradove posle 1945, koja već decenijama prodaje decu preko korumpiranih doktora i službi, koja seče nemilice svoje drveće i šume i uništava reke, u kojoj su hajduci iz 19. veka zamenjeni kabadahijama u odelima, dobro smo i dovde dogurali.

Izvor: Facebook/Žikica Milošević

Zagrepčani su se definitivno izborili protiv svog Beograda na vodi

Mladen Borocki

Putnik, panker i stručnjak za istoriju, kulturu i običaje Islanda

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Da je glupo i sokantno jeste, ali je potpuno besmisleno poredjenje sa albanskim vandalizmom na Kosovu. Ovo su bez sumnje uvezli ko zna odakle po nekoj bagatelnoj ceni, verovatno od nekog pogrebnog preduzeca koje je ‘pravilo mesta’ pa prodalo stare spomenike nekoj sumnjivoj firmi a oni ovima. I niko se nije setio da upita i proveri cak ni sta uvoze. Kao one kocke koje su poispadale. Katastrofalno jeste, ali opet poredjenje sa onim vandalizmom na Kosovu je isto tako ruzno (valjda u cilju da se taj monstruozni vandalizam opravda).

310 Shares
310 Shares
Share via
Copy link