Magazin

U borbi krokodila i bebe ajkule pobeđuje… Fotografije neverovatne prirode

crocodile_eats_shark
Foto: Mark Ziembicki

Priroda je fantastična, savršena, ali često i vrlo surova sa svojim zakonom jačeg. Australijski fotograf uspeo je svojim objektivom da uhvati neverovatan trenutak te surovosti. On se tokom svog istraživačkog putovanja po istočnoj obali Australije, našao na pravom mestu u pravo vreme i ovekovečio trenutak kada ogroman krokodil, težak preko 680 kilograma, lovi i proždire nesrećnu bebu bikove ajkule.

Mark Ziembicki imao je stomak da izdrži stravičan prizor i fotografiše momenat u kom krokodil koristi fizičku nadmoć i svojim čeljustima lovi malu ajkulu.

Postoje dva razloga zbog kojih su se vrste koje inače žive u slatkoj vodi spustile nizvodno u slane vode priobalja. Osim ogromne količine padavina koje su pogodile kopneni deo, drugi razlog je nedavno otvaranje ušća Svete Lucije, objasnio je fotograf.

krokodil
Foto: Mark Ziembicki

Po njegovom svedočenju, ovaj napad dogodio se samo 60 metara od mesta na kojem se nalazio. Pri sebi je imao „Canon 5D SLR“ fotoaparat sa 300 milimetarskim objektivom, a krokodila i ajkulu posmatrao je nekoliko sati. Bio je zantiželjan šta bi se desilo ukoliko bi došlo do njihovog bliskog susreta.

– Dok smo bili zauzeti fotografiranjem drugog krokodila na obali, nastalo je komešanje oko sto metara dalje. Lokalni stanovnik tog područja, koji je takođe bio tamo, vikao je da krokodil jede ajkulu. Okrenuli smo se vidi ajkulu kako pokušava da se istrgne iz krokodilskih čeljusti – rekao je Mark, a zatim u dahu dodao.

krokodil i ajkula
Foto: Mark Ziembicki

– Trajalo je desetak minuta, krokodil sa ajkulom u čeljustima, bacajući je. Ajkula se postepeno kretala sve manje dok joj na kraju nije progutao čitavu glavu. Iznenadili smo se potpuno. Posmatrali smo i krokodile i ajkule u okolini nekoliko sati i pitali smo se šta bi se dogodilo ako bi se mogli sresti. Pretpostavljam da smo dobili svoj odgovor, iako je očigledno ovom prilikom došlo do nefer borbe – posvedočio je Mark Ziembicki.

Poznato je da krokodili imaju najsnažniji ugriz u životinjskom carstvu. Stisak čeljusti vrste nilskog krokodila snažniji je osam puta od ugriza velike bele ajkule, prenosi timesnownews.com.

Surovi eksperimenti nad životinjama su praksa farmaceutskih kompanija, aktivisti objavljuju fotografije strašnih tortura

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


108 Shares
108 Shares
Share via
Copy link