Magazin

Kako je fotografija hirurga koji je 23 sata operisao srce pacijenta uticala na svet?

Postoji dobar razlog zašto je ova fotografija proglašena za najbolju. Na njoj je doktor Zbignjev Religa koji prati vitalne funkcije pacijenta posle operacije srca od 23 sata koju je obavio.

“National Geographic” je 1987. za najbolju fotografiju odabrao sliku hirurga koji sedi pored stola posle 23-satne operacije. Kako je taj prizor uticao na svet?

U desnom uglu ćete videti jednog njegovog kolegu koji mu je pomagao kako spava na podu.

Doktor Religa je pionir transplatacije srca u Poljskoj i iako se u to vreme smtaralo da je ovakva vrsta hirurgije nemoguća, on je rizikovao i operacija je izvedena potpuno uspešno. Danas srce doktora Relige više ne kuca, ali srce njegovog pacijenta i dalje bije, prenosi 6yka.

Religa je 1987. predložio ideju o transplataciji i dobio je zeleno svetlo.Od tog trenutka nije hteo da čeka. Ta operacija je bila izuzetno zahtevna, trajala je 23 sata. Umor je očigledan na fotografiji, a što je duže gledate više ćete videti. Mic po mic fotografija poprima potpuno drugačiju dimenziju od početnog utiska može da se presadi, a čovek onda ozdravi! Danas je to svakodnevica hirurga, ali pomislite kako je bilo 1987. Činjenica da je pacijent Tadeuš Zitkevits nadživeo Religu je testament hirurgovog uspeha.

Drugi hirurg spava u ćošku, krv, gomila kablova,…Kada je Džejms Stensfild snimio ovu fotografiju on nije ispričao samo priču o hirurgiji, već je na neki način promenio svet.

Pokazao je drugačije lice moderne medicine, da je moguće postići nemoguće.

Priča o novosadskom lekaru koji je ’29. presadio testise s mrtvaca ne sme biti zaboravljena

1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link