Magazin Svet

Finska deca nose polovnu odeću, roditelji ljubav ne pokazuju kupovinom skupih stvari

finska deca
Foto: @Oficijalnastranicazanimljivo/ Shutterstock

Znaju prodavnice potrepština za decu da nema tog roditelja koji neće dati poslednji dinar iz novčanika kada njegovo čedo zatrepće pred, na primer, novom igračkom, iako zna da će njegova zainteresovanost trajati, u najboljem slučaju, do kraja dana.

Teško je odoleti svim onim minijaturnim haljinama, cipelicama, farmerkama dok u nekom od butika tragate za sledećim konfekcijskim brojem – jer tako brzo sve prerastu.

Roditelji iz Finske, međutim, svoju ljubav prema deci nikako ne usmeravaju na kupovinu skupih stvari. Naime, tamošnja deca u školu idu u polovnoj odeći, piše Zanimljivo.

Iako su Finci mnogo bogatija nacija od svih na Balkanu, decu u školu ne šalju u markiranoj garderobi, u kojoj ne smeju ni da se igraju, jer je mogu iscepati ili isprljati, u kojoj ne mogu trčati po dvorištu, prevrtati se po travi. Odeća je komotna, skromna i prilagođena deci.

Finci ne vole da se razbacuju, pa deca u tom periodu često dobijaju polovnu odeću, jer je brzo prerastu, a i deca se tada mnogo igraju, druže u prirodi, i najbitnije je da je odeća takva da ih ne sputava.

“Second hand” prodavnice su pravi izbor, i tu se kupuje dosta toga, naravno ne i obuća. Do prvih malih matura, deci se ne kupuju, ili bar veoma retko, nove i skupe stvari, i niko zbog toga ne pravi pitanje.

Danas je izgleda postalo pravilo da se siromašne nacije utrkuju ko će kupiti skuplju odeću, dok su Finci odustali od toga, bar ne u periodu kada to nema smisla.

Samostalni odmalena

Iako u Finskoj roditelji nemaju nikakve izdatke oko školovanja dece, ekskurzija, užine, jer sve to plaća država, oni se ne rasipaju novcem i veoma su racionalni. Deca i u najmlađem školskom uzrastu ostaju sama kod kuće, idu sama ili sa drugarima u školu i generalno, mnogo su samostalnija od dece u Srbiji.

Finci odmalena uče decu da obavljaju razne poslove u kući, u skladu sa njihovim psihofizičkim mogućnostima, i tu nema kompromisa. Deca u Finskoj zbog toga, rad u kući ne doživljavaju kao neki teret, kaznu i moranje, već kao nešto sasvim normalno i podrazumevano.

Uopšte, kako je igra nešto što finskoj deci nikad i nikako nije uskraćeno, tako se i primerene radne obaveze podrazumevaju.

Finska je država kojoj su znanje i rad veoma bitni, pa je zato u osnovnim školama nauka obavezan predmet od prvog razreda, a od sedmog do devetog razreda i predmet domaćinstvo, gde uče kuvanje, serviranje, finansije u domaćinstvu i zdravlje u ishrani.

Deca uče tokom školovanja da pletu, kroje, šiju, da rade sa drvetom, obavljaju sitnije popravke u kući, peglaju i sve ono što im jednog dana, kada se osamostale, može zatrebati.

Izvor: Zanimljivo

Finska beskućnicima deli stanove bez ikakvih preduslova i jedina je EU zemlja u kojoj njihov broj opada

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
26 Shares
Share via
Copy link