Film Lifestyle

Filmovi za koje smo obmanjeni da su su rađeni po istinitom događaju (VIDEO)

Holivudski filmovi koji imaju dodatak da su „zasnovani po istinitom događaju“ po automatizmu postaju popularniji. Ali, holivudska mašinerija često pretera i praktično nas obmanjuje. Predstavljamo samo neke od takvih primera.

Argo

CIA je u filmu o uzbudljivoj akciji Tonija Mendeza, koji je izvukao šestoro američkih diplomata iz Irana, prikazana kao agencija koja je odradila najveći deo posla. U stvarnosti, Mendez ne samo da nije belac kao Aflek, već su 90 odsto posla odradili Kanađani, dok su Amerikanci uglavnom provodili vreme opijajući se u kući koju su im osigurali saveznici iz Kanade. Agent koji je pomagao Mendezu potpuno je izbačen iz priče, članovi lažne filmske ekipe nisu odlazili na lokacije u Teheranu (jer to bi bilo nepotrebno izlaganje opasnosti), najveći problemi koje su imali bili su oni s lokalnim stanovništvom koje je zapazilo da se ne radi o tipičnim Irancima, a dramatični beg sa aerodroma nikada se nije dogodio. Bukirali su najraniji let pa nisu imali problema ni sa vojskom koja je u to vreme odmarala. Jednostavno su seli na avion i zbrisali iz zemlje.

Rush

Verujemo da je priča o legendarnim vozačima Formule 1 zanimljivija ako na velikom platnu gledamo dva zakleta neprijatelja, ali postoji jedan problem – to nije istina. Šta više, Džejms Hant i Niki Lauda su bili dobri prijatelji. Neko vreme su čak i živeli zajedno i često su izlazili. Isto tako, neke trke su imale drugačiji ishod, a Hant nikada nije udario novinara.

Open Water

Ono što je istina jeste da su američki ronioci Tom i Ajlin Lonergan slučajno napušteni u okeanu prepunom morskih pasa 25. januara 1998. Sve ostalo? Hrpa nagađanja o tome šta se dogodilo. Da stvar bude gora, ono malo informacija koje postoje o događaju ukazuju na to da se desilo suprotno od onog što je prikazano u filmu. Stručnjaci tvrde da su se rešili ronilačke opreme zbog vrućine i delirijuma, posle čega su se verovatno utopili. Ipak, morski psi su zanimljiviji.

Straight Outta Compton

Osim što su tu i tamo zeznuli neke stvari u vezi sa vremenom u kojem su neke pesme nastale, film gotovo savršeno zaobilazi one nesimpatične delove biografije Dr. Drea (koji je i jedan od producenata filma), a koji bi bili savršeni za film. Naime, Dre je imao „naviku” da pretuče suprugu koju je davio i pokušao da baci niz stepenice. U jednoj verziji scenarija taj deo priče je čak i postojao, ali je na kraju izbačen jer bi jedan od centralnih likova ispao daleko manje simpatičan. Oni upoznati sa pravom pričom javno su prozvali Drea zbog ulepšavanja istine, a on je kasnije dao i izjavu u kojoj je pokušao da se opravda.

Munich

Spilbergov „Minhen” je odličan film koji gotovo savršeno prikazuje ludost koja je usledila nakon što su palestinski teroristi poubijali 11 izraelskih sportista tokom Olimpijskih igara 1972. I premda je izraelska odmazda u filmu prikazana kao katastrofa u kojoj heroji postaju zločinci, mnogo toga nije tačno. Na primer, većinu članova terorističke organizacije Crni septembar nisu pokokali članovi jednog, već više timova agenata. Još jedan detalj koji je izostao iz filma su i civili, koji su nastradali tokom izraelskih misija (troje ubijenih i petnaestoro ranjenih).

American Sniper

Jedna od prvih stvari koje ćete primetiti u filmu Klinta Istvuda je prilično rasistički i neodgovoran pristup prikazivanju rata u Iraku. Muslimani su u filmu prikazani kao oličenje zla, a poznata scena sa ubistvom deteta nikada se nije dogodila. Kris Kajl u stvarnosti je upucao ženu koja je nosila ručnu bombu, ali nije poslala dete da posao odradi umesto nje. Isto tako, lik neprijateljskog snajperista Mustafe postojao je u stvarnosti, ali Kajl je za njega samo čuo dok je bio na ratištu. Nikada ga nije upoznao ni video. On je samo nerazrađeni lik koji ubija bez razloga i zaslužuje smrt.

The Perfect Storm

Film o članovima ribarskog broda čija ja posada nastradala tokom „savršene oluje“ baziran je na knjizi Sebastijana Jungera, koji je događaje sklepao kombinujući priče ribara koji su se našli u sličnoj situaciji kao i posada broda. Ali, to su u najboljem slučaju pretpostavke, a pravi događaji su naduvani kako bi film bio zanimljiviji. Jedino što je tačno jeste da su isplovili i nisu se vratili.

Bridge of Spies

Ono što je prikazano u filmu daleko je od istine. Naime, američki pilot oko kojeg se vrti radnja, Geri Pauers, nikada nije mučen. Šta više, ruski stražari pristojno su se odnosili prema njemu, a tokom boravka u zatvoru vreme je kratio štrikanjem. Najgore što mu se dogodilo (osim zatvaranja) bilo je to što je strahovao da će ga supruga prevariti. Ali, to nije dovoljno dramatično.

10 neverovatnih glumačkih transformacija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link