Film Magazin

Uhapšen zbog piratskog linka filma „Toma“, u problemu i oni koji su „samo“ slali dalje

film-toma

Pre par dana na društvenim medijima se pojavio link preko koga se može doći do online besplatne projekcije popularnog filma o životu Tome Zdravkovića koji se trenutno prikazuje u bioskopima. Da li link još funkcioniše, morate sami proveriti, ali sasvim je sigurno da ne prenosi onaj jedinstveni doživljaj gledanja filma u bioskopskoj sali, pa čak ako i zamirišu vruće iskokane kokice iz šerpe ili mikrotalasne.

Krivac je uhvaćen i saslušan u nedelju u Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, priznao je krivicu i izneo odbranu.

Iz tužilaštva, kako poručuju, trenutno rade na pronalaženju onih koji su dalje neovlašćeno delili link sa filmom „Toma“ i kako kažu i oni će takođe biti procesuirani.

MinaCord i CobraFilm koji su vlasnici autorskih prava brzo su primetili link ka filmu i odmah su prijavili slučaj nadležnim organima, Odeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva uniutrašnjih poslova. Obaveštena je i antipiratska organizacija Srbije (SAPA), koja je uočila i procesuirala nadležnima više stotina linkova.

Producentii filma Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić pozivaju da se film ipak doživi na velikom platnu jer je svaka kompozicija i kadar snimljena baš tako da pun ugođaj nudi tek na velikom platnu. Poručuju da piraterija nema dušu kao što ni film ne može da prenese željene efekte ni emociju sa ekrana kompjutera ili telefona.

Film je do sada na bioskopskim platnima odgledalo više od 500.000 ljudi, a oboren je i dnevni rekord od 35.000 posetilaca, ističu producenti.

Prema objašnjenju advokata, oni koji su prosledili prijateljima piratsku verziju filma ili je pak promovisali na društvenim mrežama svesno su učinili povredu autorskih prava jednako kao i oni koji su samo gledali tu piratsku verziju filma.

– Mislim da su svi oni koji su gledali taj film znali da film gledaju bez ovlašćenja nosioca prava, besplatno, i da krše autorska prava. To važi i za ljude koji su to šerovali na društvenim mrežama. Oni su namerno izvršili povredu autorskih prava – rekao je za Blic advokat Dušan Stojković.

Moguće da se gospodin Stojković nije najjasnije izrazio ili je njegovu izgavu Blic pogrešno preneo, jer naši zakoni ne poznaju sankcije za one koji kliknu na link sa piratskom verzijom nekog filma.

Prema Kribičnom zakoniku neovlašćeno objavljivanje, podizanje, preuzimanje i deljenje zaštićenog autorskog dela je nedozvoljeno. Međutim, gledanje sadržaja kojeg je neko već “podigao” na internet i podelio link gde se taj sadržaj nalazi nije definisano, piše portal Raskrinkavanje u svojoj analizi.

Kako objašnjava advokat Mirko Mrkić, korisnici ovih usluga koji samo gledaju pomenuti sadržaj, u zakonu nisu spomenuti.

– Za one koji ne dele snimak, već ga samo otvore ili proslede jednom broju telefona, zakonska kazna ne postoji. Nemoguće je utvrditi da li je neko namerno ili slučajno otvorio link koji mu je neko poslao, kao i da li je znao šta se na njemu nalazi. Onaj ko to uradi, uvek može da  tvrdi da je to uradio nehotice, da nije znao šta se nalazi u njemu, kao i da ga je slučajno poslao neku adresu – rekao je Mirko Mrkić za Mondo.

Silvana je poginula pre tačno 45 godina, film “Toma” izvukao sve potisnute emocije

Adrijana Antunović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

519 Shares
519 Shares
Share via
Copy link