joker
Film

Policija izvele maloletnike sa projekcije filma „Džoker“

Policija u Grčkoj prošlog vikenda izvela je iz bioskopa u Atini dva maloletnika sa projekcije filma „Džoker“. To je dovelo do velike polemike u toj zemlji, a roditelji dece su upozreni da mogu biti kažnjeni.

Ministarstvo kulture je supilo u javnu polemiku sa Ministarstvom unutrašnjih poslova jer je, po medijima, policija iz dva bioskopa izvela desetak maloletnika, mahom između 14 i 16 godina, dok su gledali film Toda Filipsa, dobitnika „Zlatnog lava“ na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, piše B92.

U središtu kontroverze je strah od posledica gledanja scena nasilja po decu.

Do intervencije policije je došlo po prijavi dve službenice Ministarstva kulture koje su se zatekle u bioskopima, navodi se u saopštenju policije.

Sedam tinejdžera je iz jednog od bioskopa odvedeno u policijsku stanicu, gde su roditelji pozvani ili dovedeni da ih preuzmu, uz najavu da će protiv njih biti podnete prekršajne prijave zbog zapostavljanja maloletnika.

Policija nije dala više informacija o ostala tri maloletnika kojima je naređeno da napuste drugi bioskop.

Dve žene koje su pozvale policiju, a rade u Nacionalnoj komisiji koja kategorizuje filmove, posebno vodeći računa o tome da li ih mlada publika može gledati, „premašile su svoja ovlašćenja“, izjavila je na posebnoj konferenciji za štampu ministarka kulture Lina Mendoni.

One „nisu na to upozorile svoje nadređene ili Ministarstvo“, dodala je ministarka i najavila istragu i „mere“ protiv dveju službenica.

U Grčkoj je „Džoker“ zvanično zabranjen za gledaoce mlađe od 18 godina.

Po zakonu iz 2010. godine, vlasnici bioskopa su odgovorni ako maloletnik gleda film zabranjen mlađima od 18 godina i može biti kažnjen do 10.000 evra. T

akvih kontrola je, međutim, do sada bilo malo. Polemika se, međutim, povela i o sistemu prodaje karata i provere uzrasta kupaca.

Otkriven u nekoliko grčkih medija, taj slučaj je izazvao nemir i stvorio pometnju uz žučnu polemiku na društvenim mrežama gde je nova, desničarska vlada, optužena za „cenzuru“.

Mnoge opozicione stranke su osudile intervenciju policije kao „nesrazmernu“, a drugi analiziraju da li je po prijavi trebalo da dođe interventna jedinica policije – kako se dogodilo na bar jednom mestu, ili neka druga.

Kritikovan kao politički odgovoran za policijsku intervenciju, ministar za zaštitu građana – kako se u Grčkoj naziva resor unutrašnjih poslova, Mihalis Hrisohoidis se javno distancirao od postupka policije, i na Tviteru najavio da će „večeras sa svojim sinom od 15 godina gledati ‘Džokera'“.

Film se bavi preobražajem depresivnog komičara, koga društvo zlostavlja, i koji se pretvara u nasilnika, „arhineprijatelja ‘Betmena'“. Krajem septembra, kada je u Los Anđelesu održana svetska premijera filma, koji je trenutno među najuspešnijima po zaradi, tamošnja policija je najavila povećano prisustvo oko bioskopa.

Kako je lik psihopate Džokera obuzeo glumca Hoakina Finiksa

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link