Magazin Srbija

Film „Dara iz Jasenovca“ u programu za srednje škole zarad “negovanja kulture sećanja”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić predložio je da se film “Dara iz Jasenovca” uvede kao “lektira” u srednje škole gde bi se deci prikazivao uz saglasnost roditelja.

Prema objašnjenju ministra, ovaj predlog je tu kako bi se negovala kultura sećanja.

– Mislim da bi to bilo dobro i da se organizuju projekcije za srednjoškolce. Već smo razgovarali i sa producentima i sa režiserom i to je naravno i njihova ideja – naveo je Ružić za RTS, a prenosi Telegraf.

Kako je rekao, veoma je važno da naša deca budu učena o tome šta se događalo u našoj istoriji.

– Nama je potrebna kultura sećanja. “Dara iz Jasenovca“ je izuzetan umetnički opus koji dovodi do onoga što je nama potrebno, a to je kultura sećanja – dodao je ministar.

Povodom predloga predsednika države da se „srpski jezik, istorija i geografija pišu i štampaju u Srbiji“, Ružić je kazao da je predsednik izneo „uvremenjenu i potrebnu ideju“.

– Juče smo razgovarali, već sutra imamo radnu grupu kako bi pripremili zakonodavnu inicijativu i intervenciju u pogledu zakona o udžbenicima – istakao je Ružić.

Upitan šta je do sada bilo sporno, odgovorio je da ako pogledamo razvijene zemlje EU, tamo je, kaže, i manir i pravilo da sve tzv. identitetske udžbenike štampa država.

– Ne vidim zašto bismo mi bili drugačiji i zašto bi nam bilo suspendovano pravo da tako nešto radimo – kazao je on podsetivši da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dugi niz godina bio jedini izdavač, a da je sada pao na tri odsto tržišta.

On je rekao da je 2009. donet Zakon o udžbenicima koji je „liberalizovao tržište“ kada je Zavod postao, kako je rekao, „trinaesto prase“.

– Doveden je u poziciju da nije uspeo da se izbori sa konkurencijom. Nije poenta u ugrožavanju ili nametanju nezdrave konkurencije, ovde se radi o tome šta je javni interes. I koji su to udžbenici od javnog interesa… to jesu “srpski, istorija i geografija“. Govorimo o drugom ciklusu osnovne škole, 5-8. razreda i o srednjim školama – precizirao je ministar.

Dubravka Stojanović: Dara iz Jasenovca je banalan i bukvalan film

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

10 Shares
Share via
Copy link