Svet Vesti

Filipinski učenici ne mogu da završe školu ako ne zasade bar 10 stabala

filipini matura sadnja drveca

Na Filipinima je usvojen novi zakon prema kojem učenici i studenti moraju da posade najmanje 10 stabala kako bi završili osnovnu, srednju školu i fakultet, piše Nacionalna geografija.

Ideja iza ove odluke je da se proba da se i pravno formalizuje tradicija sadnje drveća nakon diplomiranja, a filipinske vlasti smtaraju i da će to biti od pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

Kako Nacionalna geografija prenosi, zagovornici novog zakona kažu da bi zakon mogao da dovede do čak 525 milijardi stabala zasađenih u jednoj generaciji, ako se svi budu pridržavali pravila.

– S više od 12 miliona učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet miliona učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomaca na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno sprovede, osiguraće da se godišnje posadi najmanje 175 miliona novih stabala. Tokom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala – rekao je Gari Alehano, autor predloga.

Stabla će se, kako se navodi, saditi po mangrovama, postojećim šumama, nekim zaštićenim područjima, vojnim poligonima, napuštenim rudarskim lokacijama i odabranim urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave.

Pored neposrednog uticaja drveća na apsorciju ugljen-dioksida, filipinske vlasti se nadaju da će zakonodavstvo pomoći da buduće generacije imaju razvijenu svest o životnoj sredini i da će u budućnosti dovesti do daljih ekoloških inicijativa.

Lazar od bicikala pravi vozila na 3 točka koja ne zagađuju okolinu, jeftina i laka kao pero

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

510 Shares
510 Shares
Share via
Copy link