Magazin

Novinar ubijen u programu uživo, ubica ušao u studio, ispalio 2 metka i pobegao

TELEMMGLPICT000355604755_16992041425200_trans_NvBQzQNjv4Bq3O6BFQgO24-ofzuyF6_lhE3oOXNROu1EFP51T6s2Qt8
Foto preuzeta: www.telegraph.co.uk

Jeziv zločin potresao je Filipine kada je novinar Huan Jumalona (57) radio voditelj sa upucan tokom direktnog prenosa, koji je emitovao onlajn. Napadač je u njega pucao dva puta, kad je ušao u kućni studio emitera pretvarajući se da sluša.

Uhvaćen je u lajvstrimu kako gleda u stranu od kamere, dok su pucali u njega pre nego što se spustio u stolicu. Proglašen je mrtvim na putu do bolnice, piše Telegraph.co.uk, a prenosi Blic.

Naoružani napadač je, pošto se ušetao u studio novinara, ispalio dva hica u njega, potom zgrabio njegovu zlatnu ogrlicu, pre nego što je pobegao sa saučesnikom na motoru, ali on nije snimljen u programu.

Počela opšta potera

Ferdinand Markos, predsednik Filipina osudio je pucnjavu, i rekao da je naredio nacionalnoj policiji da pronađe, uhapsi i krivično goni ubice.

– Napadi na novinare se neće tolerisati u našoj demokratiji, a oni koji ugrožavaju slobodu štampe suočiće se sa punim posledicama svojih postupaka – izjavio je on.

Policija pokušava da utvrdi da li je napad povezan sa radom gospodina Jumalona. Oni takođe proveravaju sigurnosne kamere kako bi pokušali da identifikuju napadača.

199. ubijeni novinar u Filipinima

On je bio četvrti novinar koji je ubijen od kada je Markos preuzeo dužnost prošle godine i 199. otkako je demokratija ponovo uspostavljena na Filipinima 1986. godine.

Filipinska nacionalna unija novinara opisala je ubistvo kao „drsko“.

– Napad je za osudu više jer se dogodio u Jumalonovoj kući, koja je služila kao radio stanica. Filipini, uprkos tome što uživaju više slobode štampe od drugih delova Azije, ostaju jedno od najopasnijih mesta za rad novinara – naveli su iz Unije.

Prema Globalnom indeksu nekažnjivosti, rangirana je kao osma najgora zemlja kada je u pitanju procesuiranje ubica novinara.

Novinari žrtve kriminala

Novinari su žrtve moćnih kriminalnih klanova i suočeni sa uznemiravanjem od strane vlade.

U 2009. godini, 32 novinara su bila među 58 ubijenih u masovnoj pucnjavi moćnog političkog klana. Bio je to najkrvaviji pojedinačni napad na novinare u novijoj filipinskoj istoriji.

Prošlo je deceniju pre nego što su neki od umešanih bili procesuirani, a prema rečima Lena Olea, lidera novinarskog sindikata, više od 80 osumnjičenih je i dalje na slobodi.

Voditeljka pucala sebi u glavu u emisiji uživo, izvadila pištolj i izgovorila jednu rečenicu pre pucnja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link