Magazin

Jedan je od najbogatijih Srba, zbog biznisa je menjao ime, a danas ga znaju kao “kralja šerpi i lonaca”

filip-cepter
Filip Cepter, Foto: Antonio Ahel/ATA

Filip Cepter je srpski biznismen. Rođen je 23. novembra 1950. godine u Velikom Gradištu kod Kozarske Dubice (BiH) kao Milan Janković. Oženjen je Madlenom Cepter, sa kojom ima ćerku Emu.

Živi i radi na relaciji Beograd – Monako, piše Biografija.org.

Karijera

Filip Cepter je rođen 1950. godine u Velikom Gradištu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Kozarskoj Dubici, a Ekonomski fakultet u Beogradu. Sa 29 godina je otišao u Beč kako bi naučio nemački jezik, ali je odlučio da ostane u Austriji.

Zajedno sa suprugom Madlenom radio je kao akviziter za prodaju nemačkog posuđa „AMC“. Pola godine kasnije postao je jedan od direktora kompanije.

Nakon pet godina u AMC-u bračni par, tada još uvek Janković, počeo je da razmišlja o osnivanju vlastite kompanije za spoljnu trgovinu.

Godine 1986. je u Lincu osnovao preduzeće pod imenom „Cepter“ („Zepter“), što na nemačkom jeziku znači „žezlo“.

Proizvodni pogon bio je smešten u Milanu u Italiji. Ubrzo je njegova firma postala simbol za dobro posuđe. Usponom preduzeća došlo je i do širenja delatnosti. Godine 1996. firma je počela da proizvodi medicinske aparate.

Cepter je kupio švajcarsku firmu „Bioptron AG“ i time označio ulazak u svet tzv. „svetlosne terapije“. Mnoge rehabilitacijske klinike koriste ovu vrstu terapije kao standardnu medicinsku proceduru.

Iste, 1996. godine delom Cepterove kompanije je postala švajcarska firma „Intercosmetica Neuchâtel SA“ što je označilo širenje delatnosti na kozmetičke proizvode – Zepter Cosmetic.

Proizvodnja je usmerena na kozmetiku vrhunske klase, te je postala globalna trgovačka marka.

Danas se u proizvodnim pogonima napravi oko pet miliona proizvoda godišnje. Kompanija „Zepter International“ ima osam fabrika u Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini, te više od 100 000 zaposlenih i savetnika širom sveta.

Iako se veći deo prodaje obavlja direktno u domovima potencijalnih kupaca, „Zepter International“ ima prodajno-izložbene salone i paviljone u Moskvi, Parizu, Pragu, Varšavi, Budimpešti, Atini, Minhenu, Barseloni, Čikagu, Vankuveru i drugim svetskim metropolama.

Trenutno su „Cepter“ proizvodi dostupni u više od 60 zemalja širom sveta, a kompanija posluje na pet kontinenata.

Vrednost „Zepter Intrernational“ kompanije procenjuje se na više stotina miliona dolara, a nedavno su jedna od delatnosti postale i finansije.

Nedavno je „srpski kralj šerpi i lonaca“, kako ga mediji u Srbiji nazivaju, odlučio da uđe u Ginisovu knjigu rekorda i to tako što će da napravi najskuplju šerpu na svetu.

Plan je da šerpa bude ukrašena zlatom i dijamantima, a njena cena bi trebalo da bude dva milona dolara.

Filip Cepter je za svoj rad višestruko nagrađivan. Italija mu je dodelila titulu Viteza rada zbog doprinosa u industrijskom procesu.

Papa Jovan Pavle Drugi blagoslovio je proizvode kompanije „Cepter“, a Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije Drugi odao mu je lično priznanje i zahvalnost.

Osim nagrada i priznanja u poslovnom svetu, Cepter je poznat po svom humanitarnom radu i podršci mladim talentima, te razvoju kulture u otadžbini.

Njegova supruga Madlena Cepter je 1999. godine osnovala prvu privatnu operu u Srbiji – „Madlenianum“ u Zemunu, a osim toga sponzori su i organizatori brojnih kulturnih i humanitarnih akcija u Srbiji i celom svetu.

Porodica Cepter je 2016. godine otvorila Muzej „Zepter“ u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Tu se nalazi više od 350 umetničkih dela sa potpisima 132 umetnika.

Filip Cepter je i veliki prijatelj sporta. Njegova kompanija je sponzor nekih od najvećih sportskih takmičenja na svetu, poput teniskih turnira i takmičenja Formule 1.

Cepter je 2005. godine obavljao funkciju predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore. Tokom 2008. godine kada se uveliko govorilo o privatizaciji sportskih klubova u Srbiji, Filip Cepter je izrazio želju da kupi Crvenu zvezdu.

Posrnulog giganta iz Ljutice Bogdana, kako su mediji nazivali ovaj klub, Cepter je želeo da podigne na noge i omogući mu da dostigne svetski status.

Ipak, kako do privatizacije nije došlo, kupovina Zvezde za Ceptera je ostala samo san. Godinu dana kasnije najavljeno je da će Cepterova kompanija postati sponzor Crvene zvezde, ali je nakon nekoliko dana objavljeno da do saradnje ipak neće doći.

Bogatstvo

Magazin „Forbs“ („Forbes“) ga je 2017. godine proglasio najbogatijim čovekom u Srbiji. Njegovo bogatstvo se procenjuje na pet milijardi dolara. Iza njega su se našli Miodrag Kostić, vlasnik „MK Grupe“ i Miroslav Mišković, predsednik kompanije „Delta Holding“.

U vlasništvu Filipa Ceptera i njegove porodice su, osim kompanije „Zepter International“ i Hotel „Cepter“ u centru Beograda te Opera i teatar „Madlenianum“ u Zemunu. Osim toga, Filip i Madlena Cepter poseduju nekretnine u Beogradu, Monaku i Parizu.

U pitanju su rezidencija Ema na Dedinju, kuća Bonaparte u Monte Karlu, te vila porodice kneza Pavla Karađorđevića u Parizu.

U kući u Parizu su živeli princ Pavle i princeza Olga dok su bili u izgnanstvu, a nakon toga je bila rezidencija kralja Aleksandra Karađorševića. Danas je potpuno opremljena autentični nameštajem i stvarima iz aukcijskih kuća „Sotebis“ i „Kristi“.

U vili Trianon u Monaku za koju se priča da je pripadala Napoleonu nekada su živeli egipatski kralj Faruk i vladarka Isabel Sisi. Danas pripada Filipu Cepteru i njegovoj porodici.

Vila Ema na Dedinju koja se prostire na 400 metara kvadratnih je pretvorena u muzej u kome mogu da se vide autohtoni radovi modernih slikara.

Osim toga Cepter poseduje privatnu jahtu „Joy Me“ koja je rađena po njegovoj meri i ukusu, a koju je nedavno odlučio da proda za 19 miliona evra, te da kupi veću i bolju. „Joy Me“ je potpuno opremljena sa nekoliko luksuznih apartmana, džakuzijem, osam kupatila, 12 kreveta, a namenjena je za zabavu i užitak 12 osoba.

Iako ne voli često da govorio o svom bogatstvu pre tri godine je priznao da je svoj privatni avion platio čak 47 miliona evra.

Privatni život

Filip Cepter je više od četrdeset godina u braku sa Madlenom Cepter s kojom ima ćerku Emu.

Filip i Madlena su se upoznali 1972. godine u Beogradu dok je on studirao ekonomiju,a ona književnost. Par se upoznao u studentskoj biblioteci „Svetozar Marković“ i to dok je Filip, tada Milan, spremao ispit, a Madlena diplomski rad.

Venčali su se 1976. godine, a tri godine kasnije otišli u Austriju gde je Filip prodavao suđe, a Madlena predavala srpski jezik deci iz bivše Jugoslavije. Nakon pet godina osnovali su firmu „Cepter“ koja je vrlo brzo postala veoma uspešna kompanija.

Iako je rođen kao Milan Janković, 2000. godine odlučio je da promeni ime i prezime u Filip Cepter.

Tu odluku je doneo posle bombardovanja Srbije uz obrazloženje „da mu se sve smučilo“, ali i da mu je srpsko ime bilo „previše egzotično i neupotrebljivo u poslovnoj komunikaciji“.

Privatni život porodice Cepter je poslednjih godina u fokusu javnosti.

Tabloidi su u nekoliko navrata objavljivali da se par razišao. Spekulacije su utišali zajedničkim pojavljivanjem u javnosti. Ipak, 2014. godine Filip se bez Madlene kao kum pojavio na venčanju pevača Harisa Džinovića i njegove dugogodišnje partnerke Meline Galić.

Venčanje je obavljeno na brodu, a Melinina kuma je bila Slavica Eklston, bivša supruga Bernija Eklstona. Nakon toga Filip je sa društvom krstario Jadranskim morem, a u nekom momentu mu se pridružio i srpski biznismen Miodrag Kostić.

Ljudi bliski poznatom paru demantovali su priče o razvodu, te istakli da je Madlena ostala u Monte Karlu zbog ćerke koja je imala obaveze u školi, te da će na zajednički odmor ići kasnije

U retkim intervjuima koje daju za domaće medije Cepterovi ističu da se uprkos bogatstvu trude da žive normalnim životom, te da svoju ćerku Emu koju su usvojili 2000. godine vaspitavaju u skladu sa tim.

Bila je najlepša žena jugoslovenskog rokenrola, završila je kao beskućnik i umrla sama i zaboravljena

Izvor: Still

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
69 Shares
Share via
Copy link