Srbija Vesti

Radnici kragujevačkog Fiata blokiraće fabriku, a šefovima i menadžerima zabraniti ulaz

fiat radnici
Foto: Aleksandra Petrović/ Nova.rs

Radnici fabrike automobila Fiat iz Kragujevca najavili su za sutra (2. jun) blokadu svih ulaza u firmu, kao odgovor na „mlaku“ reakciju vrha države na upozorenje da menadžment krši sve dogovore i poziva radnike na pojedinačne razgovore.

Ova blokada ima za cilj da menadžere i šefove onemogući da uđu u fabriku i na taj način im pošalju poruku da nisu dobrodošli.

– Blokada fabričkih ulaza, počeće suta u sedam sati – izjavio je za portal Nova Zoran Miljković, jedan od zaposlenih koji je učestvovao u svim pregovorima.

On kaže da je strpljenje radnika prešlo sve granice i da više ne mogu da trpe bahatost poslodavca.

– Država nas zavlači, a za to vreme Fiat krši sve što nam je država obećala. Više nema pregovora, sad samo ulica – revoltiran je Miljković.

On kaže da su čašu prelili današnji pozivi menadžmenta radnicima da se izjasne za odlazak u inostranstvo ili otkaz uz 4.000 evra otpremnine, iako je u ponedeljak u Vladi Srbije dogovoreno da se taj socijalni program zamrzne do 10. juna.

Miljković dalje navodi i da se tokom dana čuo sa ministarkom Kisić Tepavčević, od koje je kako tvrdi saznao da „nema nikakvih pomaka ni naznaka da će im država pomoći“.

– Mogu samo da kažem da sam bio šokiran takvim stavom. Sa njima (državom prim. aut) više nema razgovora, sad samo ulica kreće. To je zajednički stav svih sindikata i radnika. Dalji pregovori dolaze u obzir samo ako žele da prihvate naše zahteve. Uvek mogu da nas pozovu, ali pregovora više nema – jasan je i kategoričan on.

Predstavnici svih fabričkih sindikata i delegacije radnika, predali su jutros premijerki Ani Brnabić zahtev sa četiri predloga za socijalni program, koji je na principu dobrovoljnosti prihvatljiv za zaposlene.

Niko iz državnog vrha nije se oglasio u vezi sa radničkim zahtevima, ali je „odgovor“ stigao od Fijatovih menadžera koji pozivaju radnike na pojedinačne razgovore i izjašnjavanje o ponudi.

Upadjivo ćutanje države, radnicima je, kako kažu, bio signal „da im se ne piše ništa dobro“ i zbog toga su odlučili da radikalizuju svoju borbu i sutra u sedam sati blokiraju sve ulaze u fabriku.

Izvor: Nova

Premijerko, pola godine radnici Fijat plastika štrajkuju jer porodice hrane od minimalca, toliko nam dobro ide

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • To je samo dokaz da je kralj Solomon bio 100% u pravu kada je pre više od 3000 god. napisao:,,Sve sam to video i razmotrio sam u svom srcu sve što se radi pod suncem dok čovek vlada nad čovekom na njegovu štetu.“
    (Propovednik 8:9).
    Nije važno da li je u pitanju politika, trgovina ili drugi vid odnosa, kad ljudi vladaju jedni nad drugima, neko obavezno postane moneta za potkusurivanje.

OGLAS

10 Shares
Share via
Copy link