Magazin Srbija

Kako izaći na kraj sa fantomskim stanarima prijavljenim na vašoj adresi

Foto: ssp.rs

Ovih dana na adrese birača u Srbiji stižu pozivi za glasanje. Međutim, veliki broj građana požalio se da su u svojim poštanskim sandučićima pronašli pozive naslovljene na za njih nepoznate ljude, koji su prijavljeni na njihovoj adresi.

Iz Stranke slobode i pravde (SSP) pozivaju građane i upravnike stambenih zajednica da fantomske stanare, za koje su sigurni da nemaju prebivalište na navedenoj adresi, prijave nadležnoj policijskoj stanici i opštini, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe na izborima.

Iz SSP ističu da su ogromne razmere ovakvih nepravilnosti

To je bila i jedna od tema pokrenutih u jučerašnjem „Utisku nedelje“, gde se naš poznati rok kritičar Peca Popović požalio da na svojoj adresi dobio upravo jedan takav poziv.

Kako je u „Utisku“ izjavila Marinika Tepić, potpredsednica SSP, trenutno je ogroman broj takvih prijava građana. Ona je apelovala na građane da provere u SUP-u ko je prijavljen na njihoj adresi, gde bi trebali odmah da dobiju takvu informaciju. Ukoliko se ispostavi da imaju neprijavljenu osobu, trebalo bi da odmah traže pasisivizaciju biračkog prava, navela je Tepić.

Kako bi olakšali borbu građana protiv izbornih nepravilnosti, na sajtu SSP su objavili i dva formulara za prijavu – jedan za vlasnike kuća i stanova, a drugi za upravnike zgrada.

Kako se može videti, neophodno je popuniti lične podatke, izjavu da ste vlasnik stambenog objekta/jedinice i lica koja su prijavljena na vašoj adresi.

Kao razlog obraćanja nadležnim institucijama potrebno je popisati lica za koju su pristigli izborni pozivi, a ne žive na vašoj adresi, a kao dokaz se prilaže izvod iz katastra.

Sličan formular je priložen je i za upravnike stambenih zajednica.

Ti dopisi o odjavi prijavljenih lica se zatim prosleđuju lokalnim policijskim stanicama i opštinama, uz molbu da provere da li je zbog takve prijave došlo do krivičnog dela.

Pozivi stižu i preminulima, a ne radi se samo o problemu potencijalne izborne krađe

Kako građani ovih dana masovno dobijaju pozive za glasanje namenjene ljudima koji su im nepoznati, a nastavlja se i praksa da za njihove preminule pristižu pozivi, iz opozicije apeluju da se ovakve situacije obavezno prijave.

Kako je Tepić izjavila u „Utisku nedelje“, pored potencijalne izborne krađe, u prijavi nepoznatih lica na njihovim adresama vrebaju i druge opasnosti za građane. Može doći do potraživanja na svojinu stana prilikom ostavinskih rasprava ili dolaska izvršitelja na adresu zbog eventualnih dugovanja prijavljene osobe.

Komšinica Nada umrla pre 24 godine, ali ko je pita – da glasa mora! (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

21 Shares
Share via
Copy link