Magazin

Fabrika čarapa iz Gajdobre prima milionske subvencije, a maltretirani radnici na minimalcu

Fabrika čarapa „Real Knitting“ iz Gajdobre primila je novčanu transakciju od 1,2 miliona dolara za koju njujorška banka tvrdi da je moguće pranje novca, otkriva KRIK.

Od 2011. godine, kada je otvorena, fabrika „Real Knitting“ (u prevodu: pravo pletenje) dobila je gotovo dva miliona evra pomoći države, uključujući i 1,4 hektara državnog zemljišta.

Radnici ove fabrike sa kojima su novinari KRIK-a pričali, žalili su se na teške uslove za rad i pritisak koji na njih vrše šefovi. Radnica koja je učestvovala u štrajku, otpuštena je.

Još sumnjivije je vlasništvo fabrike i poreklo novca koji je stigao u Srbiju, piše portal KRIK.

Iako se u medijima predstavlja kao italijansko-ruska investicija, vlasnik fabrike u Srbiji je ofšor kompanija „Alpha Retail Group“ iz Hongkonga iza koje stoji jermenski biznismen, utvrdili su novinari KRIK-a. Ova hongkonška firma je prethodnih godina prebacivala velike količine novca u Srbiju, a zatim ih vraćala na svoj račun u Singapuru. Jednu od tih transakcija, uplatu od gotovo 1,2 miliona dolara u fabriku čarapa u Srbiji, banka „BNI Mellon“ sa sedištem u Njujorku označila je kao moguće pranje novca i prijavila je američkom Trezoru.

„Alpha Retail Group“ iz Hongkonga prebacila je firmi „Real Knitting“ još 7,5 miliona dolara i blizu 18 miliona evra kroz 49 novčanih transakcija, u periodu od juna 2011. do aprila 2015. Ovaj novac se nije zadržao u fabrici već je odlučeno da se vrati nazad na račun koji „Alpha Retail Group“ ima u Singapuru, pokazuju dokumenta iz poslovnog registra.

Firmu „Alpha Retail Group“ osnovao je ruski državljanin Aleksandar Viktorovič Efimenko, ali je kompanija nakon toga nekoliko puta promenila vlasnika, otkriva KRIK. Od 2017. njen vlasnik je jermenski biznismen Korjun Čilingarjan, sa prebivalištem u Litvaniji, pokazuju dokumenta hongkonškog poslovnog registra.

U Srbiji je inspekcija rada pre dve godine podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv šefova firme „Real Knitting“ jer radnicima nisu omogućili slobodan vikend, ni zaštitnu opremu.

Radnici ove fabrike ispričali su novinarima KRIK-a da su uslovi u fabrici loši, da šefovi vrše mobing nad njima, da je plata u visini minimalca, da ne smeju da idu u toalet mimo polučasovne pauze, da tokom leta u fabrici bude toliko toplo da radnici padaju u nesvest, a zimi toliko hladno da rade u jaknama.

Rad za minimalac, izgladnjivanje i pretnje, kao svakodnevnica vozača pizza dostave

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

66 Shares
Share via
Copy link