Novi Sad Vesti

Exit i gradonačelnik Vučević poručuju: Festival zauvek ostaje novosadski

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa predstavnicima Exit festivala, odakle su poslali zajedničku poruku da „festival zauvek ostaje novosadski“.

Sredinom novembra objavljena je vest o mogućoj selidbi Exit festivala iz Novog Sada i Srbije, što je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Na sastanku između gradonačelnika i predstavnika festivala razgovaralo se o teškoj situaciji u kojoj se našla celokupna muzička i „manifestaciona“ privreda u Srbiji i svetu, kao i o praksi evropskih zemalja u vezi sa podrškom svojim najugroženijim industrijama.

Obe strane su izrazile zajedničku želju da festival ostane u Novom Sadu i Srbiji.

„Značaj Exita za turizam i međunarodni imidž Novog Sada i Srbije je nemerljiv i zato poručujem svojim dragim kolegama u regionu da će Exit zauvek ostati novosadski. Čak i u ovakvoj godini u kojoj je njihova osnovna delatnost praktično izbrisana, Exit je našao način da nas ponovo učini ponosnim ostvarivši strateško partnerstvo sa dobitnikom Nobelove nagrade za mir i najvećom humanitarnom organizacijom na svetu, Svetskim programom za hranu pri Ujedinjenim nacijama“, poručio je Vučević, a preneo 021.

Direktor Exita Dušan Кovačević upozorio je da je domaća muzička i „manifestaciona“ scena pred nestajanjem i predložio gradonačelniku Novog Sada da se zauzme da i drugi gradovi u zemlji podrže svoje manifestacije kao što je to učinio Novi Sad, koji uprkos pandemiji nije umanjio davanja za kulturu i turizam.

„Podrška Exitu je na naš zahtev već godinama većinski prebačena sa budžeta za kulturu na budžet za razvoj turizma, jer upravo na tom polju festival najviše doprinosi lokalnoj zajednici. Drago mi je što smo uz veoma teške rezove i pre svega fanatičnim radom ove godine uspeli da sačuvamo radna mesta. To nisu samo brojke i statistika, već živi mladi ljudi koji vole svoj grad, žele da ostanu da žive u njemu i da rade neumorno kako bi nastavili da ga proslavljaju na međunarodnoj sceni“, naveo je Kovačević.

Na sastanku je istaknuto da bi u cilju ubrzanja oporavka novosadske turističke privrede, trebalo da se učini „sve kako bi bila iskorenjena činjenica da će upravo mladi biti ti koji će se prvi ponovo odvažiti na putovanja, kad se za to steknu bolji epidemiološki uslovi iduće godine“.

Kako se navodi u saopštenju iz Gradske kuće, Exit festival je od osnivanja do danas domaćoj turističkoj privredi doneo više od 200 miliona evra, a sledećih 200 miliona se očekuje do 2030. godine, dok se vrednost promocije Srbije često navodi kao „neprocenjiva“.

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

186 Shares
186 Shares
Share via
Copy link