Svet

Evropsko prvenstvo za odbojkašice – Srbija među favoritima

Ljubitelji odbojke širom Evrope će ovog leta zaista imati priliku i više nego da uživaju. I odbojkašice, i odbojkaši će igrati Evropsko prvenstvo, pa će to biti odlična prilika da nacionalne selekcije vide gde se trenutno nalaze na evropskoj mapi. Od sredine avgusta, pa do sredine septembra će se odvijati ova dva značajna takmičenja, a svi oni koji pomno prate odbojku u Srbiji sigurno sa nestrpljenjem čekaju oba turnira. Odbojkašice su sigurno veći favoriti za osvajanje najsjajnijeg odličja, pa se čini da je i ka njima trenutno upućena veća pažnja, ali ne bi trebalo otpisivati ni odbojkaše koji su pokazali da mogu da iznenade i onda kada se to od njih previše ne očekuje. No, ovoga puta ćemo fokus staviti na Evropsko prvenstvo za odbojkašice. 

Osnovne informacije

Ovogodišnji turnir će biti 33. po redu, a biće održan u četiri evropske države: u Belgij, Estoniji, Nemačkoj i Italiji. Prvenstvo će biti održano od 15. avgusta do 3. septembra, a na njemu će učestvovati 24 najbolje evropske selekcije. Što se tiče branioca titule, to će biti Italija koja je na prošlom Prvenstvu savladala Srbiju rezultatom 3:1, pa je sigurno da će naše odbojkašice tražiti priliku za revanš. Na prošlom Prvenstvu je treće mesto osvojila reprezentacija Turske pobedom nad Holandijom.

Što se tiče gradova domaćina, u Belgiji će to biti Gent gde će se igrati mečevi grupe “A” dok će u Briselu biti odigrani neki mečevi osmine finala, dva meča četvrfinala, polufinale i finale, kao i meč za treće mesto. Kada je u pitanju Estonija, mečevi će se igrati u Talinu, i tamo će publika moći da gleda reprezentacije koje se takmiče u okviru grupe “D”. U Nemačkoj će čast da ugosti najbolje odbojkašice imati Dizeldorf, a tamo će se odigrati utakmice grupe “C”. Italija će imati četiri grada domaćina. U Veroni će se igrati mečevi grupe “B” 15. avgusta dok će mečevi iz ove grupe koji su na programu od 16. do 19. avgusta biti odigrani u Monci. Ostatak mečeva iz “B” grupe će biti odigran u Torinu. Firenca će ugostiti odbojkašice koje se plasiraju u osminu finala što će sigurno biti prilika i za zanimljivo sportsko klađenje, a u ovom mestu će biti odigrane i dve utakmice četvrfinala. 

Grupa “A”

U grupi “A” nalaze se selekcije domaćina, Belgije, zatim Mađarske, Poljske, Slovenije, Ukrajine i Srbije. Što se rasporeda mečeva tiče, oni će se igrati između 17. i 24. avgusta. Prvo će 17. avgusta reprezentativke domaćina ugostiti Mađarsku. Dan kasnije Srbija igra protiv Ukrajine, a Slovenija protiv Poljske. Devetnaestog avgusta na programu su mečevi između Ukrajine i Mađarske i Slovenije i Belgije, a 20. avgusta će se sastati Mađarska i Poljska kao i Srbija i Slovenija. Poljska će dočekati Srbiju 21. avgusta, a istog dana će se sastati i Belgija i Ukrajina. Dan kasnije na programu su dueli Slovenije i Mađarske i Belgije i Poljske. Ukrajina i Slovenija će igrati 23. avgusta kao i Mađarska i Srbija dok će se dan kasnije odigrati i poslednji dueli ove grupe između Poljske i Ukrajine i Srbije i Belgije. Naša reprezentacija će sigurno ući kao jedan od velikih favorita za osvajanje zlatne medalje na ovom Prvenstvu, te je potrebno da taj status potvrde i od samog takmičenja po grupama. Iako je promenjen selektor, to ne bi trebalo previše da utiče na našu igru. Maja Ognjenović se vratila u tim, a to može da bude samo pozitivan znak za čitavu ekipu. 

Grupa “B”

Reprezentacije koje čine grupu “B” su Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Italija, Rumunija i Švajcarska. Prvi meč u ovoj grupi je na programu 15. avgusta, i u njemu će se sastati domaćin Italija sa Rumunijom, a rezultat ovog meča i eventualna pobeda će sigurno značiti selekciji domaćina u nastavku takmičenja. Dan kasnije će snage ukrstiti Švajcarska i Bosna i Hercegovina odnosno Bugarska i Hrvatska. Sedamanestog avgusta će igrati Bosna i Hercegovina protiv Bugarske i Rumunija protiv Hrvatske. Dan kasnije će se sastati Bosna i Hercegovina i Hrvatska kao i Italija i Švajcarska. Rumunija i Švajcarska će svoj meč igrati 19. avgusta isto kao i Bugarska i Italija. Nakon dva dana pauze, 21. avgusta će se sastati Bosna i Hercegovina i Rumunija kao i Hrvatska i Švajcarska. Bugarska i Rumunija će igrati 22. avgusta, a istog dana će se sastati i Italija i Bosna i Hercegovina. Poslednjeg dana, 23. avgusta snage će odmeriti Švajcarska i Bugarska odnosno Italija i Hrvatska. 

Grupa “C”

U grupi “C” na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za odbojkašice se nalaze selekcije Azerbejdžana, Češke, Nemačke, Grčke, Švedske i Turske. Prvi meč će se odigrati 17. avgusta, i to između Nemačke i Grčke. Dan kasnije igraju Turska i Švedska kao i Azerbejdžan i Češka. Švedska i Grčka će igrati 19. avgusta isto kao i Azerbejdžan i Nemačka. Grčka i Češka će igrati svoj duel 20. avgusta, a tada će biti na programu i meč Turske i Azerbejdžana. Dan kasnije će igrati Češka i Turska odnosno Švedska i Nemačka. Azerbejdžan protiv Grčke će igrati 22. avgusta isto kao i Nemačka protiv Češke. Mečevi koji su na programu 23. avgusta su dueli Grčke i Turske odnosno Švedske i Azerbejdžana. Češka i Švedska će igrati 24. avgusta, a tog dana je na programu i poslednji duel u ovoj grupi, i to između Turske i Nemačke. 

Grupa “D”

Na kraju, u grupi “D” će se takmičiti selekcije Estonije, Finske, Francuske, Holandije, Slovačke i Španije, a i ovde će sigurno biti zanimljivih mečeva za sve one koji preferiraju klađenje uživo. Estonija i Francuska otvaraju mečeve ove grupe duelom koji je na programu 16. avgusta. Finska i Slovačka će igrati 17. avgusta kao i Holandija i Španija. Dan kasnije će igrati Slovačka i Holandija odnosno Francuska i Španija. Devetnaestog avgusta će snage odmeriti Slovačka i Španija odnosno Estonija i Finska. Dan kasnije igraju Francuska i Finska kao i Holandija i Estonija. Francuska i Slovačka svoj meč će igrati 21. avgusta isto kao i Španija i Finska. Samo dan kasnije Francuska će igrati sa Holandijom, a Estonija sa Slovačkom dok će 23. avgusta igrati Finska i Holandija odnosno Estonija i Španija. 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link