Ljubimci

Evo kako da vaš pas uvek bude srećan, zdrav i zadovoljan

Ukoliko imate psa, verovatno ste za njega veoma zabrinuti kada vidite da mu nije dobro i u tim momentima obično vodite psa kod veterinara. Veterinar uvek pomogne, ali dešava se da psu zapravo nije ništa, ali je povraćao jer je pojeo nešto na ulici. Evo saveta kako da sprečite ovakve situacije.

Donosimo vam nekoliko saveta uz pomoć kojih će vaš pas biti srećan i zadovoljan:

Šetnja je psu neophodna. Nije dovoljan boravak u malom dvorištu za normalan razvoj muskulature i organa, već aktivno kretanje, u najmanju ruku brza šetnja. A tu je još jedna potreba: njuškanje i markiranje, dva bitna elementa koja doprinose tome da se pas dobro oseća. Zbog toga ne držite pse po kavezima, na balkonima, u garažama, podrumima i sličnim neprikladnim prostorijama. Od takvog života pas nema ništa, a ni vi od psa. Takav pas se ne razvija psihički normalno i najčešće emotivno zakržlja. Imajte razumevanja i strpljenja. Ne budite nervozni i ne vucite ga besno ako češće zastajkuje i njuška. Svet oko sebe pas uglavnom doživljava preko čula mirisa, pa mu to zadovoljstvo ne bi trebalo uskraćivati.

Psu bi trebalo omogućiti dnevno 3 – 4 obavezne nužde. U suprotnom postoji velika verovatnoća da će pas posle nekoliko godina imati neku od bolesti urinarnog trakta.

pas-ishrana
Pixabay.com

Ipak na pripazite na nekoliko važnih stvari:

– Pazite da pas ne pojede baš sve što nađe na putu ( pokvarena hrana, sumnjivi otpaci i sl. )

– Držite psa na oku i da se ne udaljava suviše od vas, naročito u šumama i nepoznatim prostorima, gde lako može da se izgubi,

– Pas mora uvek da bude na povodcu kada se krećete gradom. Veliki broj pasa strada u saobraćajnim gužvama zbog nemara i nepažnje svojih vlasnika. Ne oslanjajte se mnogo na priče o tome kako pas “ume da se čuva”.

Još zanimljivosti o kućnim ljubimcima pročitajte ovde

paszavas.com

 

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link