Magazin Novi Sad

Europolis sa još 9 organizacija i inicijativa traži rani javni uvid za GUP Novog Sada

Novi_Sad_FOTO_Shutterstock_

Više organizacija i inicijativa povodom namere nadležnih da se pored javnog uvida ne održi i Rani javni uvid za potrebe donošenja Generalnog urbanističkog plana za Grad Novi Sad – izdale su saopštenje za javnost.

Iz tog razloga je i pokrenuta zajednička inicijativa koja uz javni uvid traži i Rani javni uvid za najvažniji urbanistički plan za Novi Sad – Generalni urbanistički plan do 2030. godine.

– Prema važećem Zakonu o planiranju i izgradnji, za potrebe donošenja ovog, kao i svih ostalih prostornih planova potrebno je da se prethodno organizuju rani javni uvid i javni uvid, pre javne rasprave odnosno javne sednice komisije za planove, nakon čega bi usledilo usvajanje u gradskoj skupštini – piše u saopštenju inicijative okupljene oko Centra za razvoj demokratskog društva Europolis.

Iz Javnog  preduzeća “Urbanizam” izašla je informacija da Generalni plan neće biti na Ranom javnom uvidu koji se praktikuje od 2015. godine, budući da je Odluka o izradi plana doneta davne 2009. godine:

– U odgovoru nadležnih na naše pitanje navedeno je da se rani javni uvid neće organizovati iz razloga što je odluka o izradi GUP-a donesena 2009. godine za vreme važenja starog zakona koji institut ranog javnog uvida nije predviđao. Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena je obaveza održavanja i ranog javnog uvida u nacrte planskih dokumenta u trajanju od 15 dana. Znači, pored javnog uvida u trajanju od 30 dana, na ovaj način uveden je dodatni mehanizam za veće učešće građana u procesu planiranja, u njegovoj ranijoj fazi – naveli su iz inicijative i dodali:

– Kao da ovaj pokušaj sužavanja prostora za uključivanje građana u planiranje prostora u kojem treba da žive i rade nije bio dovoljan, Grad Novi Sad propustio je i da donese i sam Generalni urbanistički plan za period do 2030. godine. Stava smo da zakonske prepreke ne da ne postoje, već i da osim njih postoji i demokratska obaveza da se unatoč najavama, a u skladu sa aktuelnim zakonom, organizuje i rani javni uvid za nacrt ovog strateški najznačajnijeg prostornog plana za Grad Novi Sad. Stečena prava i uspostavljene prakse ne mogu i ne smeju da se umanjuju – ističu udruženja i inicijative.

Oni naglašavaju da bi neorganizovanje ranog javnog uvida predstavljalo urušavanje ionako niske prakse konsultovanja građana kada je planiranje i uređenje njihovog grada u pitanju.

– Takođe, kršenje niza kako državnih tako i međunarodnih dokumenata čija je Srbija potpisnica, a koji uređuju i garantuju učestvovanje građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou – zaključuju iz inicijative.

Inicijativa podseća građane širom Novog Sada na pravo i mogućnost da utiču na Generalni urbanistički plan koji se odnosi na njihov komšiluk. Narednu priliku imaće za 10 godina.

Potpisnici inicijative su građani udruženi oko Centra za razvoj demokratskog društva Europolis, Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad, Inicijativa građana “Sačuvajmo Liman od betona“, DANS – Društvo arhitekata Novog Sada, Pokret OŠFG, Omladinski Centar CK13, Za zeleno Novo naselje, Dunavac (Šodroš), Zelena patrola na delu/Green patrol in Action, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Gradonačelnik zloupotrebio decu u političke svrhe zbog Novog Sada na vodi

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

99 Shares
Share via
Copy link