Magazin Novi Sad

Gradonačelnik zloupotrebio decu u političke svrhe zbog „Novog Sada na vodi“

Foto: Marković Dušan

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković istakao je da će sastanak gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa članovima Kajakaškog kluba Liman i njegova izričita želja da čuje „mišljenje i najmlađih članova kluba“ kada je u pitanju uređenje priobalja, ostati zabeležena kao gruba manipulacija i zloupotreba dece u političke svrhe.

Novaković smatra da je ružno i nedostojno da gradonačelnik u proces ubeđivanja i pridobijanja javnosti za koruptivni projekat „Novi Sad na vodi“ poziva organizacije i sportske kolektive, koji su korisnici budžeta grada Novog Sada.

– Organizacije koje egzistencijalno zavise od budžetskih sredstava i nemaju drugog izvora finansiranja nisu u prilici da pružaju otpor, jer rizikuju da bilo kakvim zameranjem ostanu bez jedinog pouzdanog načina finansiranja – naglasio je on.

Dodaje da je namera gradonačelnika sramotna i providna: perfidno uceniti i naterati sve budžetske korisnike da podrže ideju „Novi Sad na vodi“.

– Ili će podržati ili će ostati bez sredstava! – jasan je Novaković.

Bilo bi logično da, ako je gradonačelnik ušao u proces upoznavanja javnosti sa sadržajem ideje uređenja dunavske obale, trebalo je da prvo otvori stručnu raspravu i pozove arhitekte i urbaniste.

Umesto toga, gradska vlast već punih godinu dana, od stručne javnosti krije svaku informaciju o ovom projektu „kao zmija noge“.

Novaković je pozvao gradonačelnika Vučevića da se „ponaša ozbiljno i odgovorno“ i da u najkraćem roku predstavi Generalni urbanistički plan grada do 2030. godine. Takođe, da se o uređenju dunavske obale na potezu Mornarica, Brodogradilište, Ribarsko ostrvo, Šodroš i Kamenička ada, otvori rasprava u kojoj će svoj stav iskazati i strukovna udruženja i građani Novog Sada.

Šta SNS „kuva“ na Dunavu?

Objavljena je prezentacija „Studije hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva“. Studiju je uradio Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ a.d. Beograd. Iako su na prezentaciju pozvani svi građani, i to neobično kasno, privilegiju da prisustvuje, izveštava i uverava građane kako je ovaj projekat odličan je dobio jedino naprednjački portal „NS uživo“.

Na prezentaciji je nedvosmisleno predočeno da će se graditi novi nasip (vodoutvrda), pomeranjem postojećeg nasipa u korito reke u proseku oko 500 metara. Novi nasip, u dužini od 4,5 km, biće sagrađen obodom Kameničke ade i završiti opasavanjem Brodogradilišta. Prostor između starog i novog nasipa, koji je do ovog trenutka bio korito reke, postaje najvrednije građevinsko zemljište u državi.

Inicijativa „Vidi, gari, ne može!“ napominje da se od momenta izgradnje novog nasipa stvara mogućnost gradnje trajnih objekata na oko 165 hektara novog građevinskog zemljišta. Ovim potezom su svi vlažni snovi građevinske mafije i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ostvareni. Ne postoji više zakonska prepreka da se u sadašnjem koritu reke, a na budućem građevinskom zemljištu ne realizuje ideja stanogradnje na obali Dunava.

– Biće to paklena kombinacija urbicida i ekocida – naveli su iz Inicijative „Vidi, gari, ne može!“.

Galens na vodi

Na prostoru Brodogradilišta, koji je privatizovala kompanija Galens, gradiće se „stambeno-poslovni kompleks“! Štaviše, na osnovu dostupne dokumentacije vidi se da će prva faza izgradnje novog nasipa biti vezana upravo za prostor Brodogradilišta. Da bi tek u drugoj fazi bio urađen nasip obodom Kameničke ade.

– Koruptivna veza između kompanije Galens i gradonačelnika Miloša Vučevića nije nova, niti nepoznata. Naprotiv, ovoj kompaniji se neprestano pogoduje. Brojni urbanistički planovi su menjani da bi lokacije koje su u vlasništvu ove kompanije dobile veću spratnost, nivo izgrađenosti i kubaturu, ali ovako bezobzirno i sramotno nameštanje u korist ove kompanije, a na štetu javnog interesa je do sada nezabeleženo“ – navode iz Inicijative „Vidi, gari, ne može!“.

Iz Plana generalne regulacije se vidi da je na prostoru Brodogradilišta dozvoljen blok zgrada od 20 spratova. Tako “Novi Sad na vodi”, postaje „Galens na vodi“!

Foto: N1

Šodroš na izdisaju

Na prezentaciji studije, predočeno je da prirodnog dotoka vode iz Dunava, prema potezu Šodroš-Dunavac neće biti! Prirodni dotok se prekida, a voda će prema Šodrošu i Dunavcu biti upumpavana iz pravca Kameničke ade, a prelivnim sistemom odvođena u pravcu Brodogradilišta i Mornarice.

– Početnik u domenu ekologije zna da će ovo bitno narušiti biološku raznolikost i ravnotežu biljnog i životinjskog sveta. To je praktično uvod u ekološku katastrofu. Doda li se tome ideja da se na toj lokaciji gradi ’nova plaža u dužini od 1.400 metara sa pratećim ugostiteljskim objektima’, cela stvar dobija tragikomične dimenzije. Ovo je nečuvena komercijalizacija jedne od poslednjih dunavskih oaza mira, tišine i zelenila. Pluća Novog Sada i jedan od najvećih pošumljenih kompleksa uz obalu Dunava se nepovratno razaraju – navode iz Inicijative.

Ovakvo rešenje (prekidanje prirodnog toka i korišćenje pumpi), već je primenjeno na Palićkom jezeru. Rezultiralo je pomorom ribe, uništenjem živog sveta u okolini, smradom, penom na površini vode.

Foto: Mileva Sotirović

Ubediti, uvesti u bedu

Gradonačelnik se trudi da ubedi građane povišenim ali lepim tonom govoreći kako će biti pažljivi, obazrivi i voditi računa o biodiverzitetu i uopšte ekologiji. Dodao je da bi bilo idiotski da neko uništava svoj grad, i pita se zarad čega?

Aktivisti koji se bore protiv “urbanizacije” priobalja jasno kažu zbog interesa i Galensa. Nemaju poverenja u namere gradskih vlasti i sigurni su da ako do ostvarenja „projekta“ dođe, tim će i poslednja zelena oaza Novog Sada biti „prekrojena po meri investitora“.

Istovremeno režimski mediji se grčevito bore da bajkovito prikažu situaciju i servirano prenose diktirane informacije. Najsvežiji primer je tragikomičan isečak iz jednog teksta portala gradskeinfo.rs gde pišu:

– U vreme kada se mora pronaći balans između očuvanja zelenih površina i izgradnje novih stambenih objekata i parking prostora, što je neminovno imajući u vidu porast broja stanovnika u našem gradu, ipak možemo da zaključimo da gradska vlast kao jedan od ključnih prioriteta u radu postavlja upravo zaštitu životne sredine – navode oni.

Mi možemo da zaključimo da je navedeno posebna vrsta oksimorona, možda čak i do sada neuočen oblik sinestezije.

No, za aktiviste defetizam sigurno nije opcija. Oni se bore svim silama da dopru do što većeg broja građana, ne bi li i ostali osvestili situaciju u kojoj se nalaze. Mečka može da zaigra pred svačijim vratima. U suprotnom mali kajakaši će da treniraju na suvom i zamišljaju vodu, ali, sve za našu decu. A i koga briga za decu i sport, važne su pare. Je*ale vas pare.

Izbetonirali Novi Sad do daske, sad se hvale da je 67 % pod zelenilom. Svaku travku merili 6 puta

570 Shares
570 Shares
Share via
Copy link