Koronavirus Srbija Svet

Situacija u Srbiji je ekstremno uznemirujuća, kažu u EU

Grupa poslanika Evropskog parlamenta uputila je pismo komesaru za proširenje EU Oliveru Varhejiju u kom su upozorili na “ekstremno uznemirujuću situaciju” sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji.

Oni su tražili da se Brisel izjasni o tome.

Navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje bez roka trajanja, ukazuju da je ta „teška i neproporcionalna“ mera ograničila ljudska prava, ali ne radi sprečavanja širenja Kovida-19, već radi ometanja slobode izražavanja i slobode kretanja.

– Rezultat svega toga je da je više građana već privedeno zbog kršenja striktnog policijskog časa, dok se pravi razlozi tih hapšenja kriju u kritici politike vlade – naveli su poslanici koji su posebno ukazali na pokušaj vlasti da uredbom ograniči protok informacija.

– Vlada je želela punu kontrolu nad štampom, kako bi objavljivala samo pročišćene, uglavnom lažne informacije i klevete protiv Evropske unije. Nakon protesta, Vlada je povukla tu kontroverznu uredbu, koja je poslužila kao izgovor za hapšenje novinara – navodi se u pismu.

Poslanici podsećaju i na izjavu Aleksandra Vučića da „evropska solidarnost ne postoji. To je samo bajka na papiru“ i dodaju da se uporedo sa tim nastavlja saradnja sa Moskvom i Pekingom.

– U bolnice je poslata vojska, a mere su sprovedene kao da je proglašeno ratno stanje, a ne pandemija – naveli su i dodali da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je vanredno stanje proglašeno, a da skupština nije zasedala.

Zbog toga grupa od 21 poslanika iz različitih poslaničkih grupacija traži od komesara za proširenje EU da se jasno izjasni o „ekstremno ozbiljnom“ razvoju situacije u Srbiji i izjavama uperenim protiv EU, kao i šta Brisel može konkretno da uradi da bi se suočio sa „ekstremnim“ merama Vlade Srbije.

Od Varhejija se traži i da utvrdi koje političke poteze bi Evropska komisija mogla da povuče u kontekstu procesa proširenja evropskih aspiracija Srbije, u slučaju da Vlada u Beogradu odbije da povuče represivne poteze i u potpunosti poštuje osnovne evropske vrednosti.

Pismo su potpisali poslanici različitih političkih grupacija, među kojima i oni čija su zaduženja u Evropskom parlamentu direktno povezana sa evrointegracijama država Zapadnog Balkana, kao što su predsedavajuća Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Srbija Tanja Fajon, predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan u Odboru za spoljnu politiku Tonino Picula ili izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel, prenosi N1.

Izvor: Danas

EU pozvala Srbiju da omogući rad skupštine: Demokratija ne sme biti žrtva pandemije

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
360 Shares
360 Shares
Share via
Copy link