Koronavirus Srbija Svet

Situacija u Srbiji je ekstremno uznemirujuća, kažu u EU

EU Parlament
Foto: europa.eu

Grupa poslanika Evropskog parlamenta uputila je pismo komesaru za proširenje EU Oliveru Varhejiju u kom su upozorili na “ekstremno uznemirujuću situaciju” sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji.

Oni su tražili da se Brisel izjasni o tome.

Navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje bez roka trajanja, ukazuju da je ta „teška i neproporcionalna“ mera ograničila ljudska prava, ali ne radi sprečavanja širenja Kovida-19, već radi ometanja slobode izražavanja i slobode kretanja.

– Rezultat svega toga je da je više građana već privedeno zbog kršenja striktnog policijskog časa, dok se pravi razlozi tih hapšenja kriju u kritici politike vlade – naveli su poslanici koji su posebno ukazali na pokušaj vlasti da uredbom ograniči protok informacija.

– Vlada je želela punu kontrolu nad štampom, kako bi objavljivala samo pročišćene, uglavnom lažne informacije i klevete protiv Evropske unije. Nakon protesta, Vlada je povukla tu kontroverznu uredbu, koja je poslužila kao izgovor za hapšenje novinara – navodi se u pismu.

Poslanici podsećaju i na izjavu Aleksandra Vučića da „evropska solidarnost ne postoji. To je samo bajka na papiru“ i dodaju da se uporedo sa tim nastavlja saradnja sa Moskvom i Pekingom.

– U bolnice je poslata vojska, a mere su sprovedene kao da je proglašeno ratno stanje, a ne pandemija – naveli su i dodali da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je vanredno stanje proglašeno, a da skupština nije zasedala.

Zbog toga grupa od 21 poslanika iz različitih poslaničkih grupacija traži od komesara za proširenje EU da se jasno izjasni o „ekstremno ozbiljnom“ razvoju situacije u Srbiji i izjavama uperenim protiv EU, kao i šta Brisel može konkretno da uradi da bi se suočio sa „ekstremnim“ merama Vlade Srbije.

Od Varhejija se traži i da utvrdi koje političke poteze bi Evropska komisija mogla da povuče u kontekstu procesa proširenja evropskih aspiracija Srbije, u slučaju da Vlada u Beogradu odbije da povuče represivne poteze i u potpunosti poštuje osnovne evropske vrednosti.

Pismo su potpisali poslanici različitih političkih grupacija, među kojima i oni čija su zaduženja u Evropskom parlamentu direktno povezana sa evrointegracijama država Zapadnog Balkana, kao što su predsedavajuća Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Srbija Tanja Fajon, predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan u Odboru za spoljnu politiku Tonino Picula ili izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel, prenosi N1.

Izvor: Danas

EU pozvala Srbiju da omogući rad skupštine: Demokratija ne sme biti žrtva pandemije

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


360 Shares
360 Shares
Share via
Copy link