Balkan Srbija Svet

EU pozvala Srbiju da omogući rad skupštine: Demokratija ne sme biti žrtva pandemije

Savet za ljudska prava EU

Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, pozvala je vlasti država Zapadnog Balkana da omoguće rad parlamenata.

– Pozivam vlasti država Zapadnog Balkana da osiguraju ustavnu ulogu parlamenata u nadgledanju mera preduzetih za borbu protiv COVID-19. Suspendovanje demokratije nije opcija u ovim teškim vremenima – napisala je Fajon na Tviteru.

Ona je u objavi označila i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, kao i Evropski parlament.

U reakciji na tvit Tanje Fajon, Bilčik je napisao da, kako se priprema plenarna sednica Evropskog parlamenta ove nedelje, ova institucija nastavlja da prati razvoj događaja na Zapadnom Balkanu.

– U ovim vremenima krize bez presedana, od ključnog je značaja da parlamenti država kandidata nastave da igraju svoje ustavne uloge –  napisao je Bilčik.

On je dodao da parlamenti moraju da nadziru mere preduzete za borbu protiv širenja i uticaja COVID-19, jer oni predstavljaju glas građana.

– Demokratija ne sme da bude žrtva pandemije –  zaključio je izvestilac za Srbiju.

Od izbijanja pandemije koronavirusa u regionu početkom marta, sa redovnim aktivnostima nastavili su parlamenti Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova. U Crnoj Gori je nastavio da se sastaje kolegijum predsednika, čiji su deo predsednik Skupštine i predsednici poslaničkih grupa.

Parlamenti Srbije i Severne Makedonije, koji su prethodno raspušteni zbog raspisivanja redovnih, odnosno vanrednih izbora, nisu ponovo sazvani čak ni povodom proglašavanja vanrednog stanja u ove dve zemlje.

U Srbiji je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković obrazložila neodržavanje sednice preporukama Vlade o neokupljanju većeg broja ljudi.

Svih 27 parlamenata zemalja Evropske unije učestvovalo je u donošenju vanrednih mera u državama članicama.

Izvor: N1

Vreme je za smenu 3 ministra u Vladi Srbije

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
Share via
Copy link