kultura Magazin

Hemingvej je bio lud za čašicom i mačkama, njih 60 i dalje žive na imanju slavnog pisca

hemingvej
Foto: Printscreen Vintag.es

Slavni američki pisac i novinar Ernest Hemingvej od 1931. do 1939. živeo je sa svojom suprugom u raskošnoj vili koja je danas najpopularnija turistička atrakcija na Ki Vestu.

Skrivenog među palmama i ukusno uređenim vrtovima, njegovo imanje danas je moguće posetiti, probati viski koji je pisac najviše voleo ili sesti za njegov radni sto i osetiti ambijent u kom su nastajali romani poput “Za kim zvona zvone”, “Imati i nemati”…

Osim navedenog, imanje je kod turista popularno jer se na njemu mogu videti i tzv. Hemingvejeve mačke, specifične zbog toga što sve imaju šest prstiju, prenosi Istorijski zabavnik.

mačka
Foto: Wikipedia

Ernest Hemingvej imao je jednog posebnog ljubimca – šestoprstog mačora Grudvu (Snowball) kojeg je obožavao. Mačku je bilo sve dozvoljeno, vršljao je po imanju i radio šta god je hteo. To što je imao šest prstiju nije mu ni najmanje narušavalo kvalitet života.

S vremenom, broj mačaka je porastao na više desetina, ali to piscu i njegovoj porodici nije smetalo. Jednu svoju mačku Hemingvej je čak naučio i da pije viski!

– Mačke su stvorene da bi opovrgle dogmu da je suština svih stvari da služe čoveku – izjavio je jednom prilikom pisac dok je govorio o svom ljubimcu.

Na imanju danas živi negde oko 60 mačaka, Grudvinih potomaka koje su sve šestoprste. Tamo je čak izgrađeno i malo mačije groblje na kom se sahranjuju potomci Hemingvejevog ljubimca.

Osim po naklonosti prema mačkama, Hemingvej je bio poznat i po ljubavi prema čašici. Pio je mnogo i sve, a ponajviše viski.

mačka 2
Foto: Wikipedia

Nedaleko od kuće na Floridi nalazi se svetionik za koji dobri pozavaoci Hemingvejevog života kažu da je bio od velike pomoći slavnom piscu kada se vraćao pijan iz omiljenog bara “Sloppy Joe’s”.

Jednog dana, njegov omiljeni bar je promenio lokaciju i Hemingvej je tom prilikom doneo kući veliki pisoar.

– Toliko novca sam ispišao u taj pisoar tako da praktično pripada meni – rekao je.

Od pisoara je napravljena fontana koja danas služi kao pojilica za mačke.

Izvor: Istorijski zabavnik

Hemingvej u 6 reči, iz opklade, napisao najkraću i najtužniju priču na svetu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link