Novi Sad

Proglašena epidemija gripa u Vojvodini, zatvorene škole i vrtići

grip

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje doneo je odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva na teritoriji AP Vojvodine zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa.

Radi zaštite zdravlja dece, nastava se obustavlja od 12. do 21. februara 2020. godine.

Odluka o načinu nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada biće doneta naknadno.

Grip je u Vojvodini u proteklih nedelju dana bio široko rasprostranjen i sve više građana je obolelo, a kako saopštava Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo intenzitet virusa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga.

U Vojvodini je virus gripa proteklih dana vrlo aktivan, a naročito je aktivan kod dece predškolskog i školskog uzrasta, pokazuje novi izveštaj nadzora Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ako ste preležali grip, obratite pažnju na sledeće

Česte su i akutne respiratorne infekcije u ovom periodu.

Oboljenja slična gripu najčešće se registruju kod dece uzrasta od pet do 14 godina, ali je grip aktivan i kod odraslih. Ukupno je zabeleženo 979 slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini, kod svih uzrasnih grupa.

To je skoro dvostruko više zabeleženih slučajeva u odnosu na prethodni period nadzora, kad je bilo 587 slučajeva.

Kad je reč o akutnim respiratornim infekcijama, zabeleženo je više od 2.300 slučajeva, što je blagi pad u broju ovih infekcija u odnosu na protekli period nadzora.

Tokom ove nedelje, laboratorijskim testiranjem 52 uzorka, infekcija virusom gripa tipa A (H3N2) dokazana je kod 29 građana, tip A H1N1 prisutan je u uzorcima 10 građana, a tip B kod jednog pacijenta.

Podsetimo, zbog ove situacije preventivno su zabranjene posete u Kliničkom centru Vojvodine.

Grip napada: 10 saveta kako sprečiti i lečiti iscrpljujuću bolest

43 Shares
Share via
Copy link