Svet

Emanuela (15) nestala 1983, ponovo otvorena istraga o najvećoj misteriji Vatikana

emanuela vatikan
Foto: EPA

Vatikan je potvrdio da je otvorio istragu o svom najpoznatijem hladnom slučaju – nestanku tinejdžerke pre 40 godina. Taj događaj pokrenuo je mnoštvo različitih teorija pa i Netfliksovu hit seriju.

Ćerka vatikanskog zaposlenika, Emanuela Orlandi (15) poslednji put je viđena kako odlazi sa časa flaute u Rimu 22. juna 1983. godine. Usledile su decenije nagađanja o tome šta joj se dogodilo. Brojne teorije okrivljavale su sve, od mafijaša, tajnih službi do masona i vatikanske zavere, ali nijedna nikada nije dokazana, piše Index.hr.

Porodica Orlandi neumorno je tragala za istinom, a upravo su njihovi zahtevi delimično doveli do nove istrage. Glavni vatikanski tužilac, Alesandro Didi “otvorio je slučaj, delimično na temelju zahteva porodice”, rekao je portparol u utorak. Međutim, porodica je rekla da još uvek čeka detalje o tome šta će biti fokus nove istrage.

– Ne znamo šta će Vatikan učiniti… koje dokumente želi da pregleda…, rekla je porodična advokatica Laura Sgro za AFP.

– Vatikan nikada do sada ništa nije učinio, kazala je dodavši:

– Godinama sam tražila da me saslušaju vodeće osobe u Vatikanu… ali nažalost neki ljudi su već mrtvi.

Otvaranje grobova

Jedna od najrasprostranjenijih teorija tvrdila je da su Emanuelu oteli mafijaši radi ucenjivanja Vatikana. Enriko De Pedis, šef zloglasne grupe “Banda della Magliana”, bio je osumnjičen za umešanost u njenu otmicu, a neki su nagađali da je devojka možda zakopana uz njega ispod crkve.

Italijanske vlasti otišle su toliko daleko da su 2012. otvorile njegovu grobnicu. DNK testovi posmrtnih ostataka nisu pokazali podudaranje s Orlandijevom. Godine 2019. Vatikan je pristao da otvori dva groba u malom gradu državi na zahtev porodice, nakon anonimne dojave.

Grobovi na Teutonskom groblju bili su prazni, iako je tamo trebalo da budu zakopane dve princeze. Njihove kosti kasnije su pronađene ispod Teutonskog koledža u blizini, ali Vatikan je rekao da nema tragova nedavnih ostataka.

vatikan emanuela
Foto: EPA

Devojka iz Vatikana

Preokreti u slučaju dokumentovani su u Netfliksovoj TV seriji “Devojka iz Vatikana” iz 2022. godine. U njoj Emanuelin brat Pietro tvrdi da mu je papa Franja rekao da je tinejdžerka “na nebu” – tvrdnja za koju porodica veruje da pokazuje da Vatikan zna šta joj se dogodilo.

U dokumentarcu su se čule izjave svedoka koji potvrđuju teoriju da je Orlandijeva oteta. Takođe je navedeno u jednoj izjavi da je tinejdžerka nedelju dana pre nestanka rekla da ju je u Vatikanskim vrtovima maltretirala osoba bliska tadašnjem papi Jovanu Pavlu II.

Još jedna tvrdnja koja se često ponavljala u italijanskim medijima bila je da je odvedena kako bi se napravio pritisak u svrhu oslobađanja iz zatvora Mehmeta Ali Agce, Turčina koji je 1981. pokušao da ubije papu Jovana Pavla II. U objavi na Fejsbuku, Pietro Orlandi pozdravio je novu istragu ako se zaista pokreće s ciljem da se razjasni i “konačno osigura pravda za Emanuelu”.

“Oteta zbog seksualnih orgija moćnika”

Možda najbizarnija, ali i najjezivija teorija je ona koju je 2012. izneo čuveni vatikanski egzorcista Gabrijel Amort, koji je preminuo 2016. On je tada tvrdio da je 15-godišnjakinja oteta da bi bila iskorištena u orgijama koje su organizovali diplomate strane ambasade u Svetoj Stolici, pri čemu je pripadnik Vatikanske straže “vrbovao” devojke.

– To je bio zločin sa seksualnim motivom. Zabave su bile organizovane, a vatikanski žandar je delovao kao ‘regruter’ devojaka. Mreža je uključivala diplomatsko osoblje strane ambasade u Svetoj Stolici. Verujem da je Emanuela završila kao žrtva tog kruga, rekao je Amorth, dodavši da je na kraju ubijena, a njeno telo odbačeno.

Dokument o vatikanskim “troškovima” za Emanuelu

Sam Vatikan je pak u nekoliko navrata saopštio da sarađuje sa italijanskom policijom oko tog slučaja. Međutim, 2017. godine objavljen je tajni dokument, pisan rukom na pet stranica i ukraden iz vatikanskog kabineta, koji je ponovo probudio sumnje o umešanosti Vatikana u taj slučaj.

Sam naslov dokumenta više je nego tajnovit: “Sažetak troškova koje je Grad-država Vatikan podneo zbog aktivnosti povezanih s građankom Emanuelom Orlandi (Rim, 14. januar 1968).

Italijanski novinar Emilijano Fitipaldi objavio je taj dokument u sklopu svoje knjige Uljezi, a bio je na sudu zbog objavljivanja vatikanskih dokumenata u aferi poznatoj kao Vatileaks.

Dokument je navodno napisao jedan vatikanski kardinal dvojici nadbiskupa, a u njemu su nabrojani troškovi između 1983. i 1997. u ukupnom iznosu od 483 miliona lira, što je današnjih 250 hiljada eura. Troškovi uključuju različite “transfere” i smeštaj, uključujući onaj u Londonu i na drugim mestima, kao i medicinske preglede, uključujući ginekološke.

Izvor: Index.hr

Otvoreni tajni vatikanski arhivi otkrivaju da je papa Pije XII nemo posmatrao Holokaust

Share via
Copy link