Magazin

Novi zakon usporava trotinete, a jedan grad u Srbiji uvodi kaznu za vožnju

Električni trotineti postali su prilično uobičajena pojava na ulicama srpskih gradova. Uprkos tome, još uvek ne postoji zakon koji reguliše njihovu upotrebu, a sudari sa drugim vozilima takođe nisu bili retkost.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da se uveliko radi na novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, kojim će biti uređena i pravila vožnje električnim trotinetima.

Slovenski model

Pomoćnica direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Svetlana Miljuš kaže da se očekuje da će predlog novog zakona Zakonu o bezbednosti saobraćaja biti gotov do kraja ove godine.

Navela je da smo najpribližniji modelu koji se primenjuje u Sloveniji, po kome se električni trotineti ne smeju voziti po kolovozu, već po trotoaru i to brzinom ne većom od brzine hoda što je, dodala je, oko šest kilometara na sat.

Najnoviji slučaj saobraćajne nesreće dogodio se u Nišu kada je dečak (12), koji je vozio električni trotinet, povređen prilikom sudara sa taksi vozilom u pokretu.

Dok ne bude bio donet novi zakon, iz Agencije apeluju na sve građane da trotinet ne voze po kolovozu, već da koriste biciklističku stazu ili trotoar i da vode računa o učesnicima s kojima dele taj prostor.

„Ukoliko su na trotoaru da se ne kreću brzinom koja je veća od brzine hoda, a to je oko šest kilometara na čas, jer pešaci ne očekuju da se pojavi neko ko se brže kreće od njih. Treba da vode računa i o deci, da se ne zaleću da ih ne bi povredili, jer roditelji slobodnije puste decu da se kreću na trotoaru“, upozorila je Miljuš, a preneo 021.

Apelovala je i na roditelje da dete, pre nego što mu kupe trotinet, dobro upoznaju sa rizicima upravljanja trotinetom, pravilima ponašanja i o tome gde i kako treba upravljati tim vozilom, kao i da mu nabave svu zaštitnu opremu.

„U uslovima smanjene vidljivosti preporučujemo da imaju retroreflektujuće prsluke, prednje i zadnje svetlo kao i biciklisti – da urade sve što mogu kako bi i sebe i druge učesnike u saobraćaju učinili bezbednim“, istakla je Miljuš.

Deca do osam godina bez trotineta, do 12 obavezno s kacigom

Govoreći o iskustvima drugih zemalja u kojima je već regulisano pitanje vožnje električnih trotineta, navela je da je Evropsko udruženje saobraćajne policije dostavilo Agenciji za bezbednost saobraćaja predloge ili već usvojenu zakonsku regulativu drugih zemalja kojom je regulisana upotreba trotineta.

U Francuskoj su prethodnim zakonom svi električni dvotočkaši smatrani pešacima, dok će im novim zakonom biti zabranjeno da se kreću trotoarom, već će to moći samo biciklističkom stazom i kolovozom, s tim da će, kada prelaze preko trotoara, morati da siđu sa trotineta i da ga guraju.

„Deca do osam godina neće smeti da koriste trotinet, dok će ona starosti do 12 godina morati obavezno da nose kacigu“, rekla je Miljuš.

Električni trotineti postali su popularni u poslednje dve godine, a posebno, za vreme pandemije koronavirusa, kada je poželjno izbegavati javni prevoz. Uz to, lako ih je voziti, a pogodni su i za parkiranje, pa se masovno koriste širom sveta, gde predstavljaju i turističku atrakciju.

Ipak, svi koji nameravaju da postanu vlasnici jednog takvog dvotočkaša trebalo bi da razmisle da li im je neophodan ili da bar, zarad lične bezbednosti i zaštite, nose kacigu i drugu zaštitnu opremu tokom vožnje.

Stop trotinetima na kraljevačkim šetalištima

U poslednje vreme Kraljevčani su svedoci sve češće i masovnije vožnje električnih trotineta na ulicama grada Kraljeva, uglavnom u zoni zabrane kretanja određene vrste vozila u pešačkim zonama, delovima naselja i trgovima po kojima je dozvoljeno isknjučivo kretanje pešaka, piše GZS.

Imajući u vidu da se trotineti kreću većom brzinom od pešaka i predstavljaju bezbednosni rizik i da mogu izazvati povrede, ali i daleko veće posledice, Saobraćajna inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne policije su saopštenjem obavestili građane da će ubuduće vršiti pojačan nadzor nad primenom Odluke o tehničkom regulisanju sabraćaja na teritoriji grada Kraljeva.

– Upozoravamo roditelje maloletne dece, rođake i druga punoletna lica koja, u ime maloletnika, uz lične isprave, iznajmljuju električne trotinete, da to čine na ličnu odgovornost, imajući u vidu da nisu ispoštovane nikakve mere u pogledu bezbednosti i zaštite kako lica koja upravljaju trotinetom tako i slučajnih prolaznika i pešaka – navodi se u saopštenju.

U vezi sa tim Saobraćajna inspekcija i Komunalna policija će ubuduće podnositi prekršajne prijave protiv prekršilaca Odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja, pri čemu je za fizička lica zaprećena kazna od 5.000 do 75.000 dinara.

Nemačka eliminiše električne trotinete sa ulica

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

235 Shares
235 Shares
Share via
Copy link