Koronavirus Svet

Jezive mere: Zatvorenici jedni na drugima, vojska i policija dobile dozvolu za ubijanje

zatvoreni-el-salvador-2

El Salvador je uveo neke od najstrožih mera protiv širenja korona virusa u Centralnoj Americi.

Pripadnici rivalskih bandi u zatvoru u El Salvadoru bili su primorani da budu zajedno izolovani u zatvoru jer su vlasti ignorisale pravila socijalnog distanciranja.

Zatvorenici u Izalku bili su natrpani jedan pored drugog nakon što je predsednik Najib Bukele naredio 24-časovno zatvaranje zatvora u kome se nalaze mnogi članovi ozloglašenih bandi.

zatvorenici-el-salvador

Predsednik Bukele rekao je da će vođe bandi biti poslate u samice.

– Nema kontakta sa spoljnim svetom. Trgovine će ostati zatvorene, a sve aktivnosti obustavljene do daljnjeg.

Bukele je rekao da će mere maksimalne izolacije važiti sve dok policija ne istraži ubistva koja su se dogodila tokom vikenda kada je stradalo više od 50 osoba.

Bukele je dozvolio vojsci i policiji da koristi ”smrtonosnu silu” u borbi protiv bandi, nakon naglog porasta ubistava.

– Policija i vojska na prvo mesto moraju da stave svoje živote, živote svojih kolega i poštenih građana – naveo je Bukele.

– Smrtonosnu silu koristite u samoodbrani ili u odbrani života građana.

el-salvador-3

Policija El Salvadora za talas nasilja optužila je vođe bandi, koji su naređenja upućivali iz zatvora.

Bukele je posle ovog izveštaja naredio da se vođe bandi drže u potpunoj izolaciji, dok su zatvorske vlasti odlučile da pripadnike rivalskih kriminalnih organizacija smeste zajedno u ćelije, nadajući se da bi takav potez mogao dovesti do smirivanja tenzija.

– Ubice ćemo naterati da do kraja života žale zbog onoga što su učinili – naveo je predsednik El Salvadora.

Vlada je objavila i fotografije zatvorenika kojima su ruke vezane i koji su primorani da sede u neposrednoj blizini osoblja koje pretražuje njihove ćelije.

Te fotografije su izazvale bes među grupama boraca za ljudska prava koji tvrde da, osim toga što prikazuju „ponižavanje i nepoštovanje“ zatvorenika, one pokazuju i da se u zatvorima u El Salvadoru ne poštuju mere za borbu protiv širenja zaraze virusa korona.

– Zatvorenici su osuđeni na lišavanje slobode, a ne na smrt. Vlada mora da preduzme hitne mere da ih zaštiti tokom pandemije – napisao je na Tviteru Hose Miguel Vivanso iz američkog ogranka Hjuman rajts voča.

Bukele je i ranije bio na meti kritika grupa za zaštitu ljudskih prava, ali on tvrdi da je njegov pristup zločinu sa nultom tolerancijom podjednako i uspešan – jer je bilo više dana bez zabeleženih ubistava od kada je on stupio na dužnost – i popularan među građanima koji decenijama trpe nasilje bandi.

Jedinstveno brutalan način borbe s pandemijom: Pucajte da ubijete!

PARTNERI SAJTA


11 Shares
Share via
Copy link