Magazin Srbija

Luksuzna eko-naselja na Fruškoj gori, Avali i Kosmaju su novi trend, 10 ari za lagodan život van gradske vreve

eko naselje
Foto: Šumadijski kutak

Virus korona i karantin naterali su mnoge da počnu da razmišljaju o kupovini nekretnine van grada, kako bi imali svoje mesto za beg od buke i vreve i boravak u prirodi. Novi trend na tržištu sve više privlači pažnju kupaca, a reč je o takozvanim eko-naseljima, piše Nova.rs.

– Takva naselja niču recimo na Kosmaju i Avali. Jedno takvo naselje postoji kod Male Ivanče. Tu je u prvoj fazi bilo ponuđeno 12-13 kuća i sve su rasprodate, a bile su ponuđene kuće od 108 i 130 kvadrata uz 10 ari placa – kaže konsultant za nekretnine, Nikola Đogatović.

Kako ističe, glavna prednost takvih naselja je što kuću koju kupite drugi održavaju za vas.

– Dakle, vaše je da platite tu kuću, a drugi je održavaju jer prosto ne možete sami, naročito ako tu dolazite samo na vikend ili neki generalno kratak period. Neki čak svoje kuće tog tipa izdaju i kao prostor za svadbe, rođendane, žurke… Tako da je to u neku ruku i vid biznisa – navodi Đogatović.

Kaže da su takve kuće sve popularnije zbog remote načina rada, na koji su mnogi delimično ili potpuno prešli tokom pandemije.

– Naravno, zavisi i od vaše porodice koliko ćete vremena moći da provodite tu, ako imate decu važno je da li su mala ili velika, da li idu u školu i da li ste generalno vezani za grad, dodaje on.

A po čemu se ta naselja razlikuju od klasičnih vikend naselja?

– Kada kupujete klasičnu vikendicu, uglavnom je reč o nekretninama koje su građene pre dosta godina i potrebno je da uložite i novac i vreme u renoviranje i održavanje. Ovde toga nema, vašu kuću drugi održavaju za vas. Za lagodan i lep život vam ne treba više od 10 ari, plus u ovakvim naseljima postoji organizovan život, zajednički sadržaji, tereni, objašnjava Đogatović.

Kada je reč o cenama, konkretno u naselju koji je naveo kao primer, kuća od 108 kvadrata plus 10 ari placa prodaje se po ceni od 130.000 evra, a kuća od 130 kvadrata plus 10 ari placa za 150.000 evra.

– Dakle, to je po kvadratu nekih 1.100-1.200 evra + PDV – zaključuje Đogatović.

Ipak samo marketing?

Sa druge strane, agent za nekretnine Uroš Jovanović smatra da ta naselja nisu još uvek valjano zaživela, te da su priče o njihovoj popularnosti samo marketing, što je, smatra, legitimna strategija.

On je takođe naveo primer jednog naselja na Kosmaju koje je u izgradnji.

– To naselje će biti najveće tog tipa u Srbiji, a mislim čak i u regionu, prostiraće se na oko 100 hektara. Tu je recimo ideja da nećete moći da uđete u kompleks sa automobilom koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem, nego ćete ga ostavljati na parkingu posebno namenjenom za to. Videćemo koliko će to kod nas funkcionisati, kaže Jovanović.

Kako navodi, ta naselja su u Srbiji i dalje na nivou „naučne fantastike“, iako se na Kosmaju gradi 15-ak takvih. Takođe, grade se i na Fruškoj Gori.

– Kuće u takvim naseljima kupuju se u izgradnji i cena kvadrata se kreće u rasponu od 1.500-1.600 do 3.000 evra. Konkretno, naselje koje sam pomenuo imaće mnoštvo zajedničkih sadržaja u ponudi, poput ergele, bazena, terena, zaključuje Jovanović.

Izvor: Nova.rs

Fruška gora najatraktivnija lokacija u Srbiji, vikendice već od 15.000 €

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

52 Shares
Share via
Copy link