Lifestyle Magazin

Ko je zapravo bio inspiracija za slavnu „košnica“ frizuru neprežaljene Ejmi Vajhaus

Pevačica koja se talentom, harizmom i najdubljim altom izdigla iznad svih muzičara svoje generacije, Ejmi Vajnhaus rođena je 14. septembra 1983. godine.

Amy Winehouse rodila se u Londonu u jevrejskoj porodici. Otac joj je bio vozač taksija, a majka farmaceutkinja.

Sa samo 10 godina osnovala je rep grupu Sweet ‘n’ Sour po uzoru na američki duo Salt ‘N’ Pepa. Od 12. godine pohađala je školu glume s koje je ubrzo izbačena zbog lošeg vladanja. Učiteljima je, između ostalog, smetao i pirsing na njenom nosu, piše portal Zadovoljna.

Ubrzo se počela baviti pevanjem, a osobito je volela jazz jer je uz tu muziku i odrastala. Prvi solo album „Frank“ izdala je 2003. a zatim je usledio „Back to Black“ 2006. Njeni najpoznatiji singlovi bili su „Rehab“, „Valerie“, „Tears Dry on Their Own“, „Love Is a Losing Game“ i „Back to Black“. Osvojila je pet Grammyja za album „Back to Black“, a zbog svog autodestruktivnog ponašanja uzrokovanog zavisnošću o drogi i alkoholu punila je stranice tabloida.

Napustivši ovaj svet u 27. godini Ejmi Vajnhaus pridružila se „Klubu 27“, grupi talentovanih i uticajnih rok muzičara koji su umrli s 27: Brajan Džons, Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison, Kurt Kobejn i drugi.

Osim po svom izvanrednom pevačkom talentu, Ejmi svoj status ikone zahvaljuje i prepoznatljivom imidžu, ponajpre frizuri i debelo izvučenom aj-lajneru, iza kojeg stoji zanimljiva pričica.

Naime, Ejmi je bila je velika obožavateka ženskih sastava iz 1960-ih godina. Inspiraciju za njen stil frizer Alex Foden dobio je od grupe The Ronettes koje su nosile voluminoznu kosu te je tako nastala prepoznatljiva „košnica“ frizura. Ejmi se sama pak odlučila posuditi i njihov mejkap inspirisan Kleopatrom.

the ronnetes
The Ronettes

Zapravo imitirani imidž, Ejmi Vajnhaus uspela je učiniti svojim, a njenim izgledom bile su oduševljene i same članice grupe The Ronettes koje je Ejmi „iskopirala“.

Ne znam ko je ona, nikad je nisam upoznala, ali kada sam videla njenu fotografiju, pomislila sam, ‘To sam ja!’ Ali onda sam saznala da je to Ejmi! Nisam imala naočare na fotografiji, rekla je Roni Spektor, članica grupe The Ronettes. Svojem izgledu Ejmi je dodala još malo Beti Pejdž i Brižit Bardo i tako je nastao njen jedinstveni imidž.

Ideju za svoj prepoznatljivi mejkap, odvažan crveni ruž, debele obrve i obilnu količinu aj-lajnera na očima dobila je pak od Latino Amerikanki u Majamiju koje je videla na putu prema studiju gde je snimala pesmu „Back to Black“.

Prodala sam porodično zlato da bih otišla na poslednji koncert Ejmi Vajnhaus i do danas se nisam pokajala

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

47 Shares
Share via
Copy link