Magazin

Komplikovani život i misteriozna smrt Kurta Kobejna

Kurta Kobejna znamo kao pevača benda Nirvana, koji je tragično okončao svoj život u 27. godini. Kobejn je bio talentovani muzičar i uticajna figura alternativne rok scene 90-ih. Takođe se borio sa depresijom, hroničnim bolovima, a kako bi se izborio sa svojim demonima zloupotrebljavao je velike količine lekova.

Saznajte kako je izgledalo njegovo odrastanje, od talentovanog mladića do problematične rok zvezde, koja nije uspela da pobegne svojoj nesrećnoj sudbini.

Imao je srećno detinjstvo, a razvod roditelja duboko ga je potresao

Kobejn je bio sretno dete i pokazivao je interesovanje za umetnost i muziku. U najranijoj dobi pokazivao je sklonost ka crtanju, a njegova baka umetnica bila mu je najveća podrška. Kao vrlo mali je počeo da peva i svira klavir, a svoju prvu pesmu napisao je kada mu je bilo samo četiri godine. Njegov veseo temperament promenio se nakon što su mu se roditelji razveli, kada je imao devet godina. Tog stresnog perioda prisetio se u jednom intervjuu iz 1993. “Očajnički sam želeo da imam klasičnu porodicu – mama, tata, dete. Želeo sam tu sigurnost i dugo sam svoje roditelje mrzeo zbog razvoda.”

Imao je nasilnog očuha, a roditelji su digli ruke od njega

Kobejnov otac se ponovo oženio i sa novom izabranicom, koja je već imala dvoje dece, dobio bebu. Kurt više nije bio povlašćeni jedinac i počeo je da stvara veliku odbojnost ka maćehi. Njegova biološka majka bila je u vezi sa osvedočenim nasilnikom, zbog kojeg je jednom prilikom završila i u bolnici. Uprkos fizičkom zlostavljanju odbijala je da ga ostavi. Kurt je počeo da se buni, a majka je starateljstvo nad njim u potpunosti prepustila ocu. Kurtovo ponašanje postajalo je sve problematičnije, te ga je otac poslao u hrišćansku udomiteljsku familiju.

Kurt napušta srednju školu, a inspiraciju za muziku pronalazi u devojkama

Dok je išao u srednju školu Kurt je živeo sa majkom, da bi školovanje prekinuo samo dve nedelje pre početka poslednje godine. Nije imao dovoljno novca da maturira, a majka mu je postavila ultimatum da mora da nađe posao, ili će ga isterati iz kuće. Odlučio je da ode… Uselio se kod Trejsi Marander koja ih je finansijski izdržavala i o kojoj je napisao pesmu About a Girl sa albuma Bleach. Takođe je bio u vezi sa Tobi Vejl iz benda Bikini Kill, sa kojom je zajedno snimao muziku.

U 13. godini počeo je da koristi narkotike

Kurt je u 13. Godini počeo da puši marihuana i od tada su droge bile njegova svakodnevica. Njegova devojka Trejsi tvrdila je da je Kurt u to vreme redovno konzumirao i LSD, dok je kolega iz Nirvane, basista Krist Novoselić, ispričao da se Kurt nije gadio ni jedne vrste narkotika. Kobejn je takođe koristio heroin, a 1992. je išao na odvikavanje, da bi se samo nekoliko meseci kasnije vratio istom poroku i predozirao. 1994. imao je još jedan slučaj “overdouza” alkoholom i narkoticima, a Novoselić se priseća da je Kurt u to vreme bio “lud od heroina”. “bio je potpuno van sebe i neprepoznatljiv tih poslednjih dana”, izjavio je Novoselić u intervjuu iz 2015.

Bend Fecal Matter oformio je 1985.

Fecal-Matter

Nakon što je napustio srednju školu Kurt osniva bend Fecal Matter sa Dejlom Kroverom na bas gitari i gregom Hokansonom za bubnjevima. Bend je imao autorske stvari, ali je svirao i obrade Ramonesa, Led Zeppelina i Džimija Hendriksa. Bend je snimio i demo snimak, koji je privukao Novoselićevu pažnju, sa kojim je kasnije formirao Nirvanu. Pesma fecal Mattera “Spank Thru” objavljena je 2005. Na albumu rariteta – Silver: The Best of the Box. Pesma “Downer” objavljena je na Nirvaninom albumu Bleach.

Heroin je počeo da uzima kako bi umirio bolove u stomaku

Kurt je patio od hroničnih stomačnih bolova, od kojih se sam “lečio” kombinacijom raznih narkotika, uključujući i heroin. U početku je droge koristio fakultativno, a 1990. je već bio ozbiljan zavisnik. Jednom prilikom, Kurt je pisao o svojim problemima: “Nakon proteinskih napitaka, vegeterijanske ishrane, redovnog vežbanja, prestanka pušenja i gomile doktora odlučio sam da bolove olakšam mikrodozama heroina. Jedno vreme je delovalo, ali bol se vratio, pa sam i sa time prestao”. Ipak, to nije bilo tako jednostavno.

Nirvana je eksplodirala 1991, a Kurt nije znao kako da se nosi sa slavom

nirvana

Bend je osnovan 1987, prvi demo su snimili 1988. a debi album Bleach godinu dana kasnije. Nakon nekoliko promena bubnjara Dejv Grol se pridružio bendu 1990. i sa njima snimio legendarni album iz 1991 – Nevermind. Hit singl “Smells Like Teen Spirit” popularizovao je grandž pokret, a od Nirvane napravio svetske zvezde. Kurt se borio sa instant slavom koju je bend stekao i postao je glavna perjanica rok pokreta ranih 90-ih. A onda je na scenu stupila Kortni Lov.

Kurt I Kortni su se zaljubili, drogirali i dobili dete

kurt kortni

Kurti je Kortni upoznao 1990. u jednom portlandskom noćnom klubu. Već tada bio je žestoko navučen, prevashodno na heroin. U početku nije želeo da se obaveže na vezu, ali… “Bio sam odlučan da još neko vreme ostanem samac, ali Kortni mi se od starta dopala i bilo mi je teško da budemo dovojeni na duže vreme.” Par je na kraju otpočeo ozbiljni vezu, tokom koje su zajedno koristili narkotike. Venčali su se 1992. na Havajima, a ćerku Frensis su dobili pola godine kasnije. Kada je saznala da je trudna, Kortni je navodno ostavila drogu.

Patio je od depresije i najverovatnije bio bipolaran

Kako je tvrdila Kurtova rođaka i medicinska sestra Bev Kobejn, Kurt je patio poremećaja pažnje i manične depresije, koju odlikuju nagle promene raspoloženja, razdražljivost i drugi simptomi. Ovo stanje je nemoguće lečiti, a Bev je jedina koja tvrdi da je Kurt imao bipolarni poremećaj. Kao dečak, Kurt se često osamljivao u svojoj sobi i delovao nesrećno. Njegova mantra je bila: “Mrzim sebe i hoću da umrem”. Tu rečenicu često je ponavljao u svom dnevniku i tokom intervjua. Često je bio besan i nije mogao da obuzda svoju energiju, što je mnoge navelo da pomisle da je bio bipolaran.

Bubnjar Nirvane otkrio kako se oporavio od Kurtove smrti

Nekoliko članova njegove porodice je počinilo samoubistvo i imalo psihičkih problema

Kurt nije bio jedini član porodice koji je imao problema sa opijatima i samoubilačkim nagonima. Kada je imao 12 godina njegov deda-ujak se ubio pucnjem u glavu i stomak. Drugi deda-ujak umro je godinu poginuo je godinu dana ranije, nakon što je pijan pao sa stepeništa. Treći ujak takođe je počinio samoubistvo hicem u glavu. Sva trojica su bili sa očeve strane. Kurtov pradeda sa majčine strane je završio u ludnici nakon što se izbo nožem, da bi mu kasnije i uspelo da oduzme sebi život. Kada je bio u osmom razredu, Kurt je sa dvojicom prijatelja pronašao telo dečaka koji se obesio.

Mesec dana pre samoubistva policija mu je konfiskovala četiri pištolja I bočicu pilula

Kortni je pozvala policiju 18. Marta 1994, nakon što su se ona i Kurt žestoko posvađali. Policiji je ispričala da se Kurt zatvorio u sobu i da je sa sobom poneo revolver. Takođe, tvrdila je da je nameravao sebi da oduzme život. Policija je ušla u Kurtovu sobu i uspela da mu oduzme revolver. U stanu su pronašli još tri pištolja, kao i bočicu pilula. Kobejn je vlastima ispričao da nije imao nameru sebi da oduzme život, ali je njegovo ponašanje govorilo suprotno.

Njegova ćerka takođe se borila sa zavisnošću

frensis bin

13. februara 2018, Frensis Bin Kobejn (25) objavila je na svom Instagram profilu kako slavi dvogodišnjiu svoje trezvenosti. „Kako tretirao naše telo, tako tretiramo i našu dušu“, napisala je.

Posle Nirvaninog poslednjeg koncerta, Kurt se predozirao u Rimu

Poslednji koncert Nirvana je održala 1. marta u Minhenu, a Kobejn je bolovao od bronhitisa, zbog kojeg je otkazao ostatak evropske turneje. Kurt je potom zajedno sa suprugom odleteo za Rim na oporavak. Tri dana kasnije Kurt je primljen u bilnici zbog predoziranja šampanjcem i lekom Rofinolom, koji je uzimao protiv hroničnih stomačnih bolova. Isprva se verovalo da se predoziranje dogodilo slučajno, ali nakon nastupajućeg samoubistva, mnogi su posumnjali da je i incident u Rimu bio pokušaj da sebi oduzme život.

Kurtov prijatelj je predosetio da nešto nije u redu

mark lanegan

Tekstopisac i pevač benda Screaming Trees Mark Lanegan bio je blizak prijatelj Kurta Kobejna. Nedelju dana pre nego što će izvršiti samoubistvo 1994, Kobejn i Lanegan nisu razgovarali i Marku je to bio znak za uzbunu. O tom tragičnom predskazanju pričao je za magazin Rolling Stone. „Kurt me nije zvao. Nije zvao ni druge ljude iz društva, nije zvao porodicu i niko nije znao gde je.“ Lanegan je predosetio da se nešto loše dogodilo i tražio Kurta čitavih nedelju dana, sve dok nije pronađeno njegovo beživotno telo.

Kurt je planirao da napusti Nirvanu i započne projekat sa Majkl Stajpom

Nakon što se iz Rima vratio za Sijetl, Kurtovi prijatelji i kolege primetili su da je Kobejn potpuno odsutan duhom. Kortni je ispričala za MTV da je Kurt po povratku iz Italije čvrsto odlučio da napusti Nirvanu – „mrzim taj bend, ne mogu sa njima više da sviram“. Jedino je želeo da sarađuje sa frontmenom grupe REM – Majkl Stajpom. „Poslednjih nekoliko nedelja pričao sam mnogo sa Kurtom. Počeli smo da radimo na zajedničkom projektu, ali ništa nismo stigli da snimimo“, ispričao je Stajp za Rolling Stone.

Kurt je ubedio prijatelja da mu nabavi sačmaru

Kolege iz benda postavile su Kurtu nekoliko uslova ako ne ode na rehabilitaciju, a Kortni je pretila da će ga ostaviti. 30. marta došao je u kuću svog prjatelja Dilana Karlsona i rekao mu da mu treba puška kako bi oterao beskućnike koji mu se motaju po dvorištu. Tražio je od Karlsona da mu je nabavi, pošto je stragovao da će mu policija ponovo konfiskovati oružje. „Izgledao je normalno i normalno smo razgovarali. Plus, i pre toga sam mu pozajmljivao oružje“, ispričao je Dilan.

Kurt se prijavio na rehabilitaciju, nestao posle dva dana i počinio samubistvo

Kobejn se prijavio na rehabilitaiju i nazvao svoju suprugu 1. Aprla kako bi joj rekao da je voli. To je bio poslednji put da su razgovarali. Kurt je preskočio zid rehabilitacionog centra i pobegao. Njegova majka je prijavila nestanak 4. aprila, iako su ga tih dana ljudi viđali povremeno po Sijetlu. 5. Aprila zaključao se u sobu iznad garaže, ubrizgao sebi heroin, napisao oproštajno pismo i upucao se u glavu iz puške koju mu je nabavio prijatelj. Njegovo telo pronašao je električar  8. aprila.

Ostavio je snažno nasleđe

kurt

Kurt i danas važi za jednu od najuticajnijih muzičkih figura XX veka. On je bio glasnogovornik takozvane „generacije X“ i svojim muzičkim opusom dospeo na listu besmrtnih. 2009. Kobejn je dobio spomenik u Vašingtonu, o njegovom životu napisano je nekoliko knjiga i snimljeno mnoštvo dokumantaraca. U nekim od njih čak se tvrdilo i da je Kobejn ubijen.

Oproštajna poruka frontmena Nirvane razočaraće mnoge

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

110 Shares
110 Shares
Share via
Copy link