Recepti

Jednostavan specijalitet afričke kuhinje, sočna piletina po receptu iz Kameruna

piletina, recept
Foto: BigOven/ piletina

Beogradska kafana “Pavle Korčagin” nedeljom služi jela po receptima iz zemalja koje nisu priznale Kosovo. Zamolili smo ih da sa nama podele recept za neki od specijaliteta.

– Vrlo rado, nismo mi onaj poznati lanac brze hrane koji u strogoj tajnosti godinama čuva recept za burger sos. Evo recimo, podelićemo sa vama sastojke za nacionalno jelo Kameruna koje ćemo služiti u nedelju kao specijalitet zemlje koje nije priznala Kosovo. U pitanju je jelo POULET DG (Grilovana piletina sa peršunom, celerom, boranijom, dinstanom šargarepom i prženom bananom).

Sastojci

– Pileće meso bez kostiju (1 kg)
1 kašika luka u prahu
1 kašičica + soli
1/2 kašičice belog bibera
1/2 kašičice belog luka u prahu
2 velika paradajza
1 mali luk isečen na kriške
2 srednje šargarepe
2 šake boranija
1- 2 grančice peršuna
1 mali zeleni luk
1/2 stabljike celera
malo praziluka (zeleni deo)
2 glavice belog luka
malo svežeg đumbira
1 mala ljuta papričica
pileći bujon (po ukusu)

Način pripreme

Isperite i obložite piletinu papirnim ubrusom. Dodajte sve sastojke marinade i dobro promešajte. Neka odstoji u frižideru oko sat vremena ili više.

U blenderu iseckajte belog luka, đumbir, zeleni luk, habanero, peršun i 1/4 šolje vode.
U srednju šerpu dodajte mariniranu piletinu, 1 kašiku mešavine svežih začina, 1/2 šolje vode. Dinstajte 5 minuta.

U velikom tiganju zagrejte ulje na srednje srednje jakoj temperaturi. Propržite piletinu sa svake strane dok ne postane zlatna i hrskava (~ 3 minuta sa svake strane). Izvadite piletinu i ostavite sa strane.

U isti tiganj dodajte isečeni luk i dinstajte oko minut. Dodajte paradajz isečen na kockice i kuvajte još 4-5 minuta. Zatim ubacite šargarepu i kuvajte oko 5 minuta. Zatim dodajte boraniju, 1/4 šolje mešavine svežih začina i nastavite da kuvate još 3-5 minuta dok povrće skoro ne bude gotovo.
Dodajte piletinu, preostalu pileću čorbu, promešajte i pustite da krčka. Ako je potrebno dodajte još pilećeg bujona.

Ukrasite sa malo sveže seckanog peršuna i poslužite dok je toplo.

Recept za praznično pile iz rerne kakvo niste probali (VIDEO)

Julija Vojinović

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • “Beogradska kafana “Pavle Korčagin” nedeljom služi jela po receptima iz zemalja koje nisu priznale Kosovo.”

    Rečju, idiotizam.

Share via
Copy link