Novi Sad

Najpoželjnija gimnazija u Novom Sadu: E-Gimnazija

e-gimnazija-novi-sad-1
E-gimnazija

Izbor buduće škole, jedna je od najvažnijih odluka u životu mladih koji završavaju osnovnu školu. Baš tu, na prekretnici između detinjstva i odraslog doba, sve je u znaku pitanja: Kako odabrati pravu školu i koja je najbolja za mene?

Prilikom odabira srednje škole, svakako treba sagledati mnogo toga: akreditovanost i renome škole, profesorski kadar, sticanje teorijskih i praktičnih znanja, mogućnosti zapošljavanja po završetku ili bolja prohodnost na fakultete, uslovi upisa, tehnička opremljenost škole, saradnja sa roditeljima…

Ipak, za odabir prave škole, najvažniji su podrška i oslonac roditelja, kako bi dete više istražilo i upoznalo sebe, svoja interesovanja, talente, potrebe i želje, kreiralo svoju viziju budućnosti i tako samostalno donelo odluku.

Novosadska E-Gimnazija godinama slovi za jednu od vrhunskih obrazovnih institucija tog tipa u Srbiji, koja svojim učenicima pruža inovativan pristup nastavi, a svojim zaposlenima atmosferu porodičnog kolektiva.

Laptop umesto sveske

Još 2008. godine, ova škola je dodala sebi prefiks „E“ kao elektronska. Umesto sveske, u učionicu je uveden laptop, koji je dobijao svaki učenik prilikom upisa u ovu školsku ustanovu. Do danas je učenicima podeljeno više od 1.000 laptopova. Svaki kabinet ima audio i video nadzor, a profesori laptopove za nastavu. Škola je opremljena velikim LED ekranima. Sve ovo čini da multimedijalna i interaktivna nastava budu na visokom nivou.

e-gimnazija-novi-sad-2
E-gimnazija

– Učenici vole savremene trendove i digitalni pristup im više odgovara od klasične frontalne nastave. U svim predmetima digitalna nastava ima svoju primenu u raznim oblicima. Zamislite kada učenicima na času biologije date 3D naočare i prikažete im ljudsko telo koje se prikazuje na sredini učionice u punom obliku, kada na času istorije prikažete multimedijalno neke poznate istorijske bitke, kada na času srpskog jezika pustite dokumentarne i igrane filmove vezane za školsku lektiru… – kaže Nebojša Jovanović, direktor E-Gimnazije.

Tehnički superiorni

E-Gimnazija ima tehničku opremljenost ispred vremena i ispred drugih srednjih škola u regionu. Pored nadzora, tu su i: SMS obaveštavanja roditelja ako učenik zakasni na čas ili nije u školi, optički internet brzine 1Gbit/s sa 5Ghz bežičnim tačkama u svim kabinetima, LED 3D ekrani u svim kabinetima, pametne table, ulazak u objekat sa otiskom prsta, komunikacija putem elektronske pošte sa svim profesorima, moderan laptop za svakog učenika, profesorski laptop u svakom kabinetu, senzori požara, senzori pokreta, elektronski dezinfikatori, elektronski toaleti, pojačivači glasa za profesore, blokatori mobilnih telefona, gigabitna računarska mreža, elektronske nastavne jedinice iz svih predmeta koje učenici preuzimaju na laptop, telefonske slušalice za svakog profesora.

kabinet-fizika
E-Gimnazija

Tu su i školski serveri u svim kabinetima, na kojima mogu pozavideti i velike kompanije, eksterni Cloud diskovi od 50 terabajta – dostupni učenicima od kuće, sve školske lektire obrađene u vidu dokumentarnih ili igranih filmova, SMS sistem obaveštavanja za učenike (svi učenici istovremeno dobijaju cirkularnu poruku), elektronski dnevnik, SMS dnevnik, satelitski televizijski signal visoke definicije, LED projektori visoke definicije, obrazovni softveri, računarski miševi za rad u vazduhu tokom predavanja profesora, fotokopiri visoke rezolucije, kao i tehnička podrška IT stručnjaka koji su u školi za sve probleme u radu sa ovim sistemom.

Više informacija možete naći na ovom linku: www.e-gimnazija.org

Robotika, biomedicina, gaming, dronovi…

E-Gimnazija je pravi primer kako kvalitetno obrazovanje i stvaranje traženih kadrova zapravo predstavljaju ulaganje u budućnost. Posebnu vrednost tokom školovanja predstavlja izbor fakultativnih predmeta iz sfere informacionih tehnologija, kao i znanja i veštine koja učenici stiču njihovim izučavanjem.

kabinet-informatika
E-Gimnazija

E-Gimnazija je škola opšteg smera i svi učenici mogu konkurisati za upis na bilo koji fakultet kada završe školovanje. U toku školovanja, učenici koji imaju afiniteta mogu pohađati fakultativne predmete iz oblasti programiranja, grafičkog dizajna, interneta, poslovne ekonomije, IT inovacija (veštačka inteligencija, robotika, biomedicina, gaming, dronovi, 3d štampa). Za te predmete se izdaju stručni sertifikati koji se mogu upisati u radnu knjižicu na kraju školovanja.

Interaktivni časovi

– Škola organizuje stručne i učeničke razmene sa drugim srednjim školama širom Evrope i učestvuje u obrazovnim projektima Evropske komisije. Školske ekskurzije su veoma zanimljive, destinacije su inspirativne i traži se mesto više za putovanja. Časovi nisu monotoni, puni su interakcije, multimedije, radionica, debata, istraživanja, analitike, poseta stručnim institucijama izvan škole, kao i direktne saradnje sa IT kompanijom Schneider Electric DMS na Limanu 3, gde učenici koji to žele pohađaju praktičnu nastavu svakog vikenda. Dovoljno je ući u školski prostor E-Gimnazije, i odmah se primećuje da niste u klasičnom i staromodnom ambijentu. Školski enterijer odiše zanimljivim motivima iz obrazovanja, futuristike i informacione tematike.

Sportska E-Gimnazija

Ova škola ima i objekat Sportske E-Gimnazije. Namenjena je aktivnim mladim sportistima koji teško uspevaju da usklade treninge i školske obaveze.

e-gimnazija-novi-sad-3
E-gimnazija

– Posebna pažnja se posvećuje učenicima-sportistima kojima se izlazi u susret sa terminima treninga, obavezama i učenjem. Iz tog razloga je ova škola otišla korak dalje i 2014. godine otvorila Sportsku Gimnaziju na Novom Naselju, ul. Stojana Novakovića 2. Nastavu tamo trenutno pohađa jedno sportsko odeljenje. U okviru tog školskog prostora postoji 10 teniskih terena, 3 fudbalska terena, 10 svlačionica, savremene učionice, 20 soba sa po dva ležaja za učenike koji nisu iz Novog Sada, trepezarija i jedan mali bazen za učenike. Radi se o konceptu Sportske Akademije, s tim što nastavu mogu pohađati svi učenici iz Novog Sada uz veliki broj predavanja iz oblasti sportskih predmeta. Nije bitno u kom klubu učenik trenira ili kojim sportom se bavi.

Više informacija se može naći na ovom linku: www.sa-megim.org

Mera uspeha

Od osnivanja 2008. godine, škola je imala više od 600 učenika, od kojih su neki ostvarili velike uspehe tokom i nakon školovanja.

– Ogroman je broj medalja, takmičenja, priznanja, čak i izdatih knjiga poezije, autorstva kratkih filmova, animacija, web sajtova, IT projekata, kulturnih događaja… O sportistima nemamo dovoljno prostora da pišemo. Negujemo kreativnost i podržavamo učenike u svojim talentima. To je suština rada sa našim učenicima. Više od 98% učenika upisuje fakultete i visoke školske ustanove. Imamo učenike koji su uveliko poslovni ljudi, koji imaju svoje porodice. Imamo puno bivših učenika koji žive i školuju se u inostranstvu. Izuzetno nam je drago kada čujemo da su naši učenici primenili iskustva, savete i koncepte učenja i rada u akademskom svetu, a često su i sami davali konstruktivne savete svojim kolegama i profesorima na fakultetima na bazi našeg elektronskog rada.

Vrhunsko obrazovanje na pristupačan način

Prvi inspekcijski nadzor Ministarstva prosvete doneo je priznanje i pohvalu. Naime, u zaključku o stručno-pedagoškom nadzoru, prosvetni savetnik je napisao da je „Novi Sad dobio još jednu savremeno opremljenu školsku ustanovu koja će doprineti unapređivanju našeg obrazovanja i kulture“.

e-gimnazija-novi-sad-7
E-gimnazija

To je bio i cilj osnivača i vlasnika ove škole: da se u Srpskoj Atini i gradu mladih, šire kultura i obrazovanje na drukčiji, mladima pristupačniji način. E-Gimnazija je postala važan partner Grada Novog Sada, po učešću u mnogim aktivnostima i projektima, od sportskih do obrazovnih. Ovo su neki od njih:

 • Svake godine škola uzima učešće i daje podršku sportskim takmičenjima srednjoškolaca
 • Škola učestvuje i organizuje humanitarne akcije i događaje
 • Učestvuje u svim konkursima za mlade pripravnike koji stiču stručnu praksu
 • Svakog zimskog raspusta E-Gimnazija organizuje informatička takmičenja za osnovce
 • Svake godine škola besplatno priprema sve zainteresovane osnovce za upis u srednju školu
 • Škola prihvata učenike sa smetnjama u razvoju i omogućava im da završe školovanje i upišu se na dalje školovanje
 • E-Gimnazija daje stipendije učenicima koji su primljeni u Istraživačku stanicu u Petnici i na taj način podstiče razvijanje intelektualnih sposobnosti i rada nadarenih učenika
 • Vlasnici škole su ponosni na to što svake godine imaju jednog stipendistu za školovanje štićenika Dečijeg Sela pored Novog Sada
 • Pred titulu Evropske prestonice kulture 2022. godine, Grada Novog Sada, E-Gimnazija priprema veliki broj aktivnosti i projekata u oblastu kulture i afirmacije mladih umetnika
 • Škola sponzoriše učenike koji imaju uspešne rezultate u svojim vannastavnim aktivnostima i sportskim klubovima
 • E-Gimnazija kroz svoju Sportsku Akademiju pruža veliku podršku najboljim mladim talentima u oblasti sporta u Novom Sadu i Srbiji

Nastava tokom pandemije

Nakon proglašenja vanredne situacije u martu 2020. godine, E-Gimnazija je prilično spremno dočekala taj momenat i prilagodila uslove nastave, načine rada tekućoj situaciji. Organizovan je digitalni rad cele školske ustanove, odnosno učenje od kuće i predavanje profesora od kuće. U tu svrhu je E-Gimnazija organizovala svoje platforme, svoje servise i digitalne alate, koje je primenjivala još od osnivanja.

kabinet-drustveno
E-Gimnazija

– Učenik ne može da kaže da nema tehničku opremu za rad od kuće. Svaki učenik ima svoju E-mail adresu u tu svrhu. Organizovan je i Cloud sistem škole, gde su profesori arhivirali sve svoje lekcije i sadržaje dugi niz godina, to smo sad sve filtrirali, adaptirali i prilagodili. Organizovali smo i rad naravno tuđih servisa i platformi, uključujući i Viber, Google učionice, Zoom aplikaciju za video konferencije, gde profesori mogu da daju kvizove, testove… Cela organizacija je posvećena tome da se što kvalitetnije prenese znanje, da se učenici što objektivnije ispitaju i da privedemo prethodnu i ovu školsku godinu maksimalno pozitivno, da se objektivno zaključe ocene i da učenike maksimalno pripremimo za akademsko školovanje.

Predupis je u toku

E-Gimnazija zbog velikog interesovanja uvek započinje predupis (prijave) učenika osmih razreda osnovnih skola, u toku zimskog raspusta, za iduću školsku godinu. Ove godine to je bilo moguće učiniti elektronskim putem ili ličnim dolaskom u školu.

e-gimnazija-novi-sad-5
E-gimnazija

– Predupis učenika garantuje sigurno-rezervisano mesto za učenike u I razred naše školske ustanove nakon završetka osmog razreda i položene male mature. Krajem juna se odmah vrši redovan upis nakon polaganja testa opšteg znanja i rada testa ličnosti sa našim profesorima. Predupis učenika je još uvek otvoren i predlažem svim zainteresovanim roditeljima tj. učenicima da nam se jave. Planiran je upis za školovanje pet odeljenja I razreda.

Vizija budućnosti

e-gimnazija-novi-sad-4
E-Gimnazija

– Mislim da je E-Gimnazija za period od 10 godina napravila mnogo i naravno ne stajemo sa planovima za budućnost. Ključna stvar je zadržati kvalitet nastave i održati kriterijume, uspešan i vredan kolektiv. Što se tiče novih investicija radićemo na tome da otvorimo školsku ustanovu u Beču, na tome smo već započeli posao. Generalno, naša budućnost su naši učenici i njihovi rezultati. Pred nama je težak zadatak, da održimo osnivački zavet: „Školovanje sa zadovoljstvom i osmehom“,  u ova teška i posebna vremena.

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

163 Shares
163 Shares
Share via
Copy link