Balkan Vesti

Dva jaka zemljotresa u Hrvatskoj, potres se osetio i u Novom Sadu

hrvatska zemljotres
Foto: Večernji list

Dva jaka zemljotresa pogodila su jutros Zagreb i okolinu.

Prvi zemljotres jačine 5 stepeni pogodio je u 6:28 časova severozapadni deo Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska. Potres je bio na dubini od dva kilometra, a epicentar 12 kilometara jugozapadno od Siska i 50 kilometara jugoistočno od Zagreba, piše 021.

Drugi zemljotres usledio je u 7:49 časova i bio je jačine 4,9 stepeni Rihterove skale.

Kako javlja Index.hr, u celom Sisku je veliki broj građana u strahu od novih udara istrčao na ulice. Oglasili su se alarmi na automobilima, a prema prvim informacijama u stanovima je pričinio znatne štete.

S više zgrada na ulicu su popadale cigle.

Pogledajte kako jutros izgleda Sisak.

Strossmayerova i Zitna

Posted by sisakportal.hr on Sunday, 27 December 2020

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je epicentar potresa bio kod Petrinje.

Kako je jutros rečeno Tanjugu u Republičkom seizmološkom zavodu, blago podrhtavanje tla osetilo se i u Novom Sadu, Bačkoj Palanci i Novom Beogradu.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je za N1 da u gradu ima materijane štete, a da zasad nema informacija o povređenima.

Lokalni mediji javljaju da su brojni građani Siska u strahu od novih zemljotresa izašli na ulice.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je jutros za Hrvatski radio da je epicentar bio u Pokupskom, 50-ak kilometra jugoistočno od Zagreba i 12 kilometara jugozapadno od Siska. On je naveo da su mogući naknadni potresi s obzirom na jačinu prvog, kao i da se u užem epicentru mogu očekivati štete.

Kuk je upozorio da posebno treba paziti zgrade koje su oštećene u martu u zemljotresu u Zagrebu, jer su moguće štete i na znatno slabije podrhtavanje.

Zagreb i okolinu je 22. marta u jutarnjim satima pogodio zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihteru, nešto kasnije i drugi jačine 4,8 po Rihteru, a potom i niz naknadnih slabijih. Smrtno je stradala 15-godišnjakinja u stambenom objektu u centru grada, a povređeno je 27 osoba, od kojih 17 teže.

Oštećene su brojne stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, verski objekti, ali i automobili na koje su padali delovi fasada i krovova.

Brojni građani su napustili domove, a mnogi od njih i dalje žive u privremenim smeštajima.

Premijerka Novog Zelanda nastavila intervju usred zemljotresa (VIDEO)

PARTNERI SAJTA


15 Shares
Share via
Copy link