Srbija Vesti

Srpski kapiten odbio da nosi traku duginih boja na Mundijalu, gej kampanja bez Srbije

Dušan Tadić
Foto: Tiker

Nakon informacije da je kapiten fudbalske reprezentacije Srbije, Dušan Tadić, odbio da nosi traku duginih boja na predstojećem Mundijalu, stigla je reakcija iz FSS.

Generalni direktor Fudbalskog saveza Srbije, Jovan Šurbatović, potvrdio je da se Orlovi neće priključiti navedenoj inicijativi, a zatim je i obrazložio ovu odluku krovne organizacije srpskog fudbala, piše sportal.rs.

– Tačno je da smo dobili upit da se priključimo inicijativi i da nismo na njega pozitivno odgovorili, jer smo fokusirani na fudbal. Sve što bi moglo da izazove provokaciju bilo koje vrste kod naše javnosti i navijača ili bilo shvaćeno kao vid politizacije je za nas neprihvatljivo – rekao je Šurbatović.

On je dodao i da FSS poštuje pravo slobodnog izražavanja stavova, ali da ne žele da učestvuju u stvarima koje nemaju veze sa fudbalom.

– Držimo čisto sportsku i politički neutralnu poziciju. Taj stav smo izneli i na sastanku u Dohi kada su inicirane razne ideje. Za univerzalne poruke tipa “Stop war” i “Peace” smo uvek za, ali je pitanje trake duginih boja za naše društvo veoma osetljivo i nepotrebno. Fokusirani smo samo na fudbal. Među našim navijačima ima pripadnika raznih društvenih grupa i verskih zajednica, mi poštujemo pravo na slobodno izražavanje stavova svakog pojedinca, ali ponavljamo – ove teme nisu primerene fudbalu i stadioni nisu mesto za takve stvari. To je stav FSS – rekao je generalni sekretar ove organizacije.

Pored Srbije, iz Evrope u kampanji “Jedna ljubav”, neće učestvovali ni Hrvatska, Portugalija, Španija i Poljska.

Kampanja “Jedna ljubav” protiv diskriminacije u fudbalu počela je u Holandiji, čija reprezentacija igra u grupi sa Katarom, a od 13 evropskih selekcija čak osam želi da nosi traku sa duginim bojama.

To su Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska.

Podsetimo, Dušan Tadić, kapiten srpske reprezantacije, u martu ove godine, bio je jedini od kapitena u holandskoj Erediviziji koji je odbio da nosi kapitensku traku u bojama zastave Ukrajine.

Izvor: Dnevnik

Dušan Tadić opisao kako je izudarao vođu bande i postao glavni u Amsterdamu

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

70 Shares
Share via
Copy link