Novi Sad

„Istorijsko jezgro Novog Sada nije Las Vegas“: Reklama za kockarnicu na zaštićenom dobru u Dunavskoj ulici

dunavska ulica
Foto: A.Latas / Danas

Dunavska ulica u Novom Sadu, zaštićena je prostorno kulturno-istorijska celina, čiji izgled godinama ruže reklame, koje pojedini nesavesni vlasnici lokala postavljaju bez dozvole nadležnih.

U Dunavskoj 16 živeli su Svetozar Miletić, Milica i Jaša Tomić. Na fasadi kuće iz prve polovine 19. veka, pored tabli koje govore o slavnim stanarima, vlasnik kazina koji se nalazi na ovoj adresi postavio je led ekran sa kojeg promoviše kockanje, prenosi RTS.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture kažu kako više od godinu dana pokušavaju da reše ovaj problem, međutim, reklama je i dalje tu.

– Poslali smo dopis komunalnoj inspekciji i građevinskoj inspekciji, i u jednom periodu je vlasnik uklonio tu nepropisnu reklamu, i onda je nažalost ponovo vratio, i mi sad ponovo postupamo, razgovaramo, zovemo, i naravno šaljemo dopise da je to tu, to mora da se ukloni, to je sramota, jednostavno istorijsko jezgro Novog Sada nije Las Vegas“, navodi direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Siniša Jokić.

Zakon je isti za sve koji posluju u zoni zaštite.

– Da li je istorijska ličnost živela, ili nije živela, zakon je isti, nema svetlećih reklama, a posebno što je to kuća u kojoj su živele znamenite ličnosti Novog Sada, i nepristojno je tu kršiti zakon, dodaje Jokić.

Ovakvi primeri su retki u svetu, jer kulturno nasleđe treba da nas predstavlja pred turistima, stav je Društva arhitekata Novog Sada.

– Nigde nisam videla u samom centru grada gde su objekti pod zaštitom da su bile postavljene reklamne oznake koje su svetlele, koje su blještale, koje su bile u različitim bojama, to je prosto tamo zabranjeno. Postoje objekti na kojima stoje samo table sa obaveštenjima ko je tu živeo, da turisti koji dođu u naš grad znaju gde su došli, ko je ovde živeo, da li je neko ovde nešto stvarao…Ne treba da mu odvlači pažnja bilo koja druga svetlost, bilo koja druga boja, smatra predsednica Društva arhitekata Novog Sada, Ana Ferik Ivanovič.

U slučaju da vlasnik ne skine reklamu na zahtev Zavoda, dužan je da to učini po nalogu komunalnog inspektora.

U novembru 2022. godine vođen je upravni postupak za reklamne oznake koje je postavio vlasnik firme koja posluje na adresi Dunavska 14. Iste su uklonjene sa fasade objekta. Nakon što je na istoj lokaciji ponovo postavljen jedan displej, pokrenut je novi upravni postupak. Takođe, upravni postupak je pokrenut i za reklamne oznake na lokaciji Dunavska 10.

Iz Grada kažu da većina vlasnika postupi po nalogu inspekcije, i ukloni reklamu. U suprotnom, rizikuju plaćanje novčane kazne koja za pravno lice iznosi 150 hiljada dinara. Komunalni inspektori na teren izlaze po prijavi, a najveći broj pritužbi na postavljanje reklama šalju građani.

Izvor: RTS

Urušavaju se novosadske lepotice, niču metalne kapije što se daljinskim otvaraju

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link