Srbija Vesti

Ona je novo lice u Vladi Srbije, Dubravka Đedović Negre menja Zoranu Mihajlović

negre
Foto: promo / Komercijalna banka

U Ministarstvu rudarstva i energetike – novo lice. Odlazeću ministarku Zoranu Mihajlović naslediće članica Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo, Dubravka Đedović Nègre, saznaje Nova.rs.

Nègre je postala članica Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo krajem 2021, a prethodno je bila direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

U prošlosti se pominjala kao naslednica Zorane Mihajlović na čelu Ministarstva rudarstva i energetike, a danas je na sednici Predsedništva SNS potvrđeno da će preuzeti tu funkciju.

Nova ministarka diplomirala je bankarstvo i finansije na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i Anderson školi mandžmenta u Los Anđelesu. Govori engleski, francuski, italijanski i srpski jezik.

Karijeru je počela kao TV producent za svetsku televizijsku kuću CNN International, pokrivajući ratne konflikte, uključujući i rat u Avganistanu. Dobila je nagradu Nacionalne Akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD.

U periodu od 2004. do 2012. vodila je operacije Evropske investicione banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Kako se navodi u njenoj biografiji, pokrenula je i ugovorila brojne projekte u oblasti obrazovanja, energetike, zdravstva, istraživanja i razvoja, telekomunikacija i saobraćaja.

Objavila je nekoliko naučnih radova na temu javno privatnih partnerstva u saradnji sa Beogradskim Univerzitetom, i gost je predavač na University College London.

Pre povratka u Beograd, Dubravka je bila zadužena za projekte Evropske investicione banke u oblasti javno privatnog partnerstva, kao i projektno finansiranje u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa.

“Uspešno je finansirala projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, transporta, kao i zdravstva u Holandiji, Velikoj Britaniji i Irskoj, između ostalih. Ugovorila je prvi projekat javno privatnog partnerstva u Hrvatskoj, za koji je dobila nagrade Project Finance Deal za 2013. godinu i EMEA Finance Magazine European Deal 2013 u Londonu”, navodi se u njenoj biografiji.

Dubravka Nègre je od avgusta 2016. bila na poziciji direktorke Regionalnog Predstavništva Evropske Investicione Banke (EIB) za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu.

Izvor: Nova.rs

Vučić saopštio imena ministara: Bez fotelje ostali Stefanović, Mihajlović, Lončar…

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

39 Shares
Share via
Copy link