Magazin Svet

Posle 33 godine dron otkrio misteriju zloglasnog 5. bloka černobiljske nuklearke

Zahvaljujući snimcima koje je napravio specijalno konstruisani dron, saznali smo istinu o nuklearnom otpadu u petom bloku černobiljske nuklearne elektrane poznate po katastrofalnom incidentu iz 1986. godine.

Dron Elios 2, kompanije Flyability, imao je zadatak da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu.

Reč je o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine. To je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke.

U vreme eksplozije u Černobilju peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li se u njegovim bazenima nalaze šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron Elios 2 ušao u reaktor i ubrzo otkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.

Taj tip drona se inače koristi za nadzor i inspekciju elektrana. Letelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju, prenosi Telegraf.

Ova misija u Černobilju je bila posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, zbog čega bi, da je došlo do gubitka signala, Elios 2 bi bio izgubljen.

Ipak, misija je bila uspešna, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bio je dodatni razlog za zadovoljstvo.

Snimio je najjezivije prizore Černobilja i umro posle dva meseca (VIDEO)

28 Shares
Share via
Copy link