Srbija

Internetom kruže glasine o „dečijoj drogi“ u obliku žvaka, oglasilo se i MUP

Tinejdžeri
Ilustracija, Foto: David Joles

Na crnom tržištu narkotika često se pojavljuju nove vrste droga, koje su nažalost lako dostupne i dece i adolescentima, a roditelji širom Srbije bili su zabrinuti zbog informacija o pojavi nove psihoaktivne supstance u obliku žvaka.

Zbog navodne pojave tzv. „kids“ droge, ali i snus proizvoda, čija je prodaja uzburkala javnost, oglasio se i MUP kako bi pojasnio situciju.

„Kids“ droga nije pronađena, snus je legalan proizvod na bazi duvana

Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i snus MUP obaveštava da u prethodnom periodu nije pronađena ta vrsta droge, prenosi RTS.

MUP navodi da policajci prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga te supstance oduzimaju, nakon čega se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, odnosno drogi.

U saopštenju MUP-a se kaže da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnom periodu nisu pronašli tzv. kids drogu, a razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se pojavljuju već decenijama.

Snus je, kako se dodaje, duvanski proizvod i ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga.

Umesto širenja panike na mrežama, informacije dostaviti policiji

Shodno tome, navode iz MUP-a, potrebno je da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti u vezi sa borbom protiv droga, ističe se u saopštenju.

Policija moli roditelje, kao i ostale građane da pre deljenja takvih informacija posredstvom društvenih mreža te informacije dostave najbližoj policijskoj stanici.

Izvor: RTS

SNUS: Novi opasan trend među sređnjoškolcima, košta 1.000 dinara i izaziva ozbiljne posledice

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link