Magazin

SNUS: Novi opasan trend među sređnjoškolcima, košta 1.000 dinara i izaziva ozbiljne posledice

Nije droga, a nije ni cigareta.

Reč o je mlevenom duvanu koji je pakovan u minijaturne kesice nalik onima za čaj. Neki kažu da je dobar za odvikavanje od pušenja, drugi pak da je opasniji od cigareta, a pošto je lako dostupan, sve više ga koriste srednjoškolci, piše RTS.

Otkud u slobodnoj prodaji kod nas, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor.

Duvanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duvana u centru Beograda. Vlažni rezani duvan nalazi se zapakovan u malim vrećicama. Kupuju ga uglavnom tinejdžeri.

Čudnije od svega je što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopšte registrovan kod nas. Niko i ne krije da ga prodaje.

– Duvanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno – kaže dr Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duvana.

Cena ovog proizvoda je između 900 i 1.000 dinara. Po komentarima na društvenim mrežama, čak nije ni skup.

Mnogo veća ponuda, ali i potražnja za ovim proizvodom jeste na internetu, gde je moguće dostaviti ga na kućnu adresu.

A posledice koje može da izazove mogu da budu opasne po život.

– Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrela, želuca i pankreasa.

Pored toga, vrlo je opasan za kardiovaskularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina – navodi Pešićeva.

– Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duvanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina – dodaje Pešićeva.

Do sada kod nas ovaj proizvod nije registrovan i nije bilo zahteva za takvu registraciju, odgovor je koji smo dobili od Uprave za duvan, kao i to da im nisu poznati uvoznici proizvoda koji u svom sastavu nemaju duvan, a sadrže nikotin.

Otkuda onda ovaj proizvod u slobodnoj prodaji, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor.

Majka objavila fotografiju sina kako bi pokazala šta droga može da uradi za samo 7 meseci

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Nalupa se ti gluposti za citavih 1000 dinara, ko tebi plasira takve lazi i nebuloze, prvo proveri tacno sta je SNUS pa tek onda pisi, to svako sebi dodeljuje titulu novinara strasno, po vasem pisanju Svedjani su trebali odavno nestati posto se tamo (musko, zensko, mlado ,staro….) snus masovno koristi i proizvodi!

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
108 Shares
108 Shares
Share via
Copy link