Magazin

DBA upozorava na novu razarajuću drogu na srpskim ulicama

Droga iz kućne radinosti, poznata kao “krokodil”, pojavila se na srpskim ulicama. Ovo upozorenje izdao je Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, a ujedno i istakli važnost edukacije dece, roditelja i nastavnika kao najuspešniju prevenciju u borbi sa narkoticima.

U saopštenju, Centar DBA podseća da je nedavno šesnaestogodišnjakinja koja se predozirala “krokodilom” spasena od smrti zahvaljujući brzoj reakciji lekara iz Surdulice i Vranja, dok u Odžacima doktori nisu mogli ništa da učine da spasu devojčicu (17) koja se predozirala tom vrstom opijata.

Upozoravaju da je “krokodil” ili, medicinski desomorfin, veoma opasna droga, koja je nekoliko puta jeftinija od kokaina, a dolazi iz “domaće radinosti” mešanjem kodeina, benzina, razređivača i hlorovodonične kiseline.

“Unošenjem u organizam, dolazi do raspadanja tkiva. Životni vek onih koji se navuku na ovaj supstitut kokaina nije duži od dve godine. Ukoliko neko i uspe da se skine sa ‘krokodila’, često ostaje sa posledicama unakaženosti zbog dejstva ove droge”, navodi Centar DBA.

Ističu da mladi sve češće imaju kontakt s drogama iako je veći deo njih upućen u njihovu štetnost, a na to se odlučuju, kako navode, iz dva razloga – zanima ih dejstvo ili ih pritiska društvo.

Centar DBA navodi i da se neretko dešava da se “navuku” na određenu drogu, a da roditelji to ne primete na vreme.

Smatraju da policija svoj posao poslednjih nekoliko godina radi odlično, a da o tome govore i rezultati.

“Samo u prošloj godini zaplenjeno je skoro 7,5 tona narkotika. Sklanjanjem droga sa ulice, zadaje se jak udar narko kartelima jer im se na taj način uskraćuje i mogućnost daljeg regrutovanja novih dilera”, navodi se u saopštenju.

Međutim, smatraju da ono što dodatno nedostaje u borbi protiv narkomanije jeste prevencija, dodajući da se malo radi na prevenciji iako je MUP pre nekoliko godina uveo i edukacije po školama.

“Centar DBA smatra da pored dece, treba da edukujemo i roditelje i nastavno osoblje. Što više edukacija, tribina, aktivnije uključivanje srednjoškolaca, roditelja i nastavnog osoblja, najbolji je vid borbe protiv narkomanije koje mi kao društvo možemo da iznesemo i pomognemo omladini, ali i policiji u njihovom radu”, zaključak je Centra, koji prenosi 021.

Heroin sam probala sa 12 godina, a sa 23 sam saznala da sam HIV pozitivna

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

142 Shares
142 Shares
Share via
Copy link