Magazin

Rumuni nisu neprijatelji Srbije, Dragoslav Bokan jeste

dragoslav bokan

Reditelj i vođa bivše paravojne formacije „Beli orlovi“, Dragoslav Bokan, gostujući na TV Pink i komentarišući blokada saobraćaja u Srbiji, na najprimitivniji način je vređao potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi.

Pored toga, Bokan je Tepić proglasio za nacionalnog neprijatelja, a Rumune kao naciju koja svesno radi protiv srpskog naroda.

– Potreban je odgovor, ne samo to ‘oni su grozni, oni su ovakvi, onakvi…’ Jesu, ali to nije tema. Marinika Tepić je pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod, koja je ušla kod Čanka u njegovu antisrpsku organizaciju kada je bila mlada devojka i studirala šta? Rumunski jezik! Iz rumunske porodice! Rumunska mama, rumunski tata, radila u rumunskoj organizaciji, i ona je naš neprijatelj! Ona je nacionalni neprijatelj, ne samo ideološki i politički – rekao je Bokan.

Osuđeni kriminalac, ratni huškač i neosuđeni ratni zločinac na taj način je samo nastavio da radi ono što radi preko 30 godina.
Jedina razlika je to što je u današnjoj koloniji inostranih korporacija Dragoslav Bokan uvaženi građanin kojeg Vučićevi mediji svakodnevno pitaju za mišljenje.

U Vučićevoj Srbiji koja rasprodaje prirodne resurse i radnu snagu svojih građana u bescenje multinacionalnom kapitalu, Dragoslav Bokan je državni režiser kom je zapalo da organizuje manifestacije poput državnog obeležavanja pogroma u operaciji „Oluja“.

Čak i u miloševićevskoj i dosovskoj Srbiji Dragoslav Bokan je samo bio kriminalac, što je 2009. i potvrđeno pravosnažnom sudskom presudom.

Podsećamo, posle 17 godina od pljačke poznatog privrednika Novosađanina Tomislava Đorđevića, pri čemu mu je u porodičnoj kući u Bukovcu oduzeto 250.000 tadašnjih nemačkih maraka, Okružni sud u Novom Sadu 2009. izrekao je na ponovljenom suđenju kazne petorici aktera ovog nedela.

Dragoslav Bokan osuđen je na godinu dana zatvora, a u obrazloženju presude pripisano mu je da je organizovao i pomagao razbojništvo nad Đorđevićem i njegovom porodicom.

Međutim, Dragoslav Bokan je i na ponovljenom suđenju tvrdio da sa celim ovim slučajem nema nikakve veze, a da mu je priznanje iznuđeno pošto su ga pripadnici policije oteli u Beogradu, a zatim izložili psihičkoj i fizičkoj torturi. On tvrdi da za njegovo učešće u ovom krivičnom delu nema nijednog dokaza, sem izjave ostalih osuđenih, a da mu je sve to namešteno kako bi mu se „uništila rediteljska i politička karijera“.

Ipak, osim za organizovanje razbojništva, Bokanu je stavljeno na teret i da im je obezbedio oružje.

Ambasada Rumunije u Beogradu saopštila je danas (30. novembar) da najoštrije osuđuje poruke mržnje prema rumunskoj manjini koje je, tokom gostovanja na televiziji Pink, izneo reditelj Dragoslav Bokan.

– Povodom izjave srpskog reditelja Dragoslava Bokana o rumunskoj manjini u Republici Srbiji, Ambasada Rumunije u Beogradu zauzima sledeći stav:

Ambasada Rumunije u Beogradu najoštrije osuđuje govor mržnje usmeren prema rumunskoj manjini u Republici Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj manjini u političkom kontekstu i propagiranje lažnih vesti o Rumunima koji su građani Srbije, proglašavajući ih “nacionalnim neprijateljima”. Ovakve izjave narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine u kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države.

Ovakav potez prema zajednici koja je dokazala lojalnost državi Srbiji i koja pozitivno doprinosi atmosferi međuetničkog suživota u Republici Srbiji mogao bi baciti senku na prijateljske odnose između Rumunije i Republike Srbije, koji su oduvek bili spona između dve etničke zajednice u obema državama.

Rumunija i Srbija su susedne države, u Evropi 21. veka, u kojoj građaninu ne sme da se sudi na osnovu etničke pripadnosti. Istovremeno, ambasada Rumunije izražava žaljenje što je jedna televizijska stanica sa nacionalnom pokrivenošću, prihvatila ovakve izjave bez osude napada na račun etničke pripadnosti jedne osobe – navodi se u saopštenju.

I Nacionalni savet Rumuna osudio je danas govor mržnje svake vrste, a naročito onaj koji je Dragoslav Bokan uputio rumunskom narodu.

– Rumunski narod se kroz istoriju pokazao kao prijateljski srpskom narodu jer nas je zajednička sudbina vezala u teškim vremenima i okretala nas je jedne drugima, a i dalje drži zajedno.

Poštujemo politički pluralizam i pravo svakoga na svoje mišljenje i političko opredeljenje ali se ono ne sme vezivati za celokupan narod, poistovećivati sa njime a naročito ne stavljati u kontekst kakav je predstavljen u navedenoj emisiji – navodi se u saopštenju tog saveta.

“Ako te je silovao utorkom, što nisi išla petkom na glumu?”

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

415 Shares
415 Shares
Share via
Copy link