Srbija

Dragoljub Simonović osuđen na 5 godina zatvora za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

dragoljub simonović
Foto: Beta

Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio na pet godina zatvora bivšeg predsednika opštine Grocka, Dragoljuba Simonovića, zbog izazivanja teškog dela protiv opšte sigurnosti, odnosno zbog toga što je druge okrivljene podstrekivao da zapale imovinu novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića.

Istovremeno, zatvorske kazne su izrečene i ostalim optuženima – Vladimir Mihajlović je osuđen na četiri godine zatvora, a Vladimir Novaković na tri godine i šest meseci zatvora, prenosi Danas.rs.

Aleksandar Marinković koji se nalazi u bekstvu je kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri i po godine. U kaznu im se računa i vreme provedeno u pritvoru. Na ovu presudu strane imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu u roku od 16 dana nakon čega čega sledi izricanje pravosnažne presude.

Sudija je obrazlažući presudu rekao da je sud od otežavajućih okolnosti za Simonovića uzeo u obzir da je on kao predsednik opštine koristeći svoj položaj i uticaj podstrekao druge okrivljene da zapale imovinu Jovaniću kao opomenu da prestane da piše o njemu. Oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravne koristi upućeni na parnični postupak.

Na današnjem ročištu advokat Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je bacio „Molotovljev koktel“ na garažu novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele, izneo je završne reči.

On tvrdi da tokom postupka nije dokazano da je njegov branjenik ugrozio život i delo Jovanovića i njegove žene, što mu se optužnicom stavlja na teret, niti da je kako kaže ugrozio njihovu imovinu većeg obima. Marinkovićev branilac je za svog klijenta tražio oslobađajajuću presudu.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Nakon ukidanja prvostepene presude pre dve godine usled procesnih nedostataka, kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora taj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju.

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović tada je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora i to zbog optužbi da je ostale optužene, Aleksandra Marinkovića i Vladimira Mihailovića, podstrekivao da zapale imovinu novinara Milana Jovanovića.

Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe, dok Jovanović tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine. Simonovićev branilac Viktor Gostiljac je tada tvrdio da Simonović nije imao problem sa Jovanovićem, nego da je novinar prelazio “granice normalnosti”.

U tom predmetu odmah na početku istrage, Bojana Cvetković Šijacki priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

Marinkoviću, koji se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, sudi se u odsustvu jer je od 2020. godine u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Advokat Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je bacio molotovljev koktel na garažu Jovanovića i njegove supruge Jele tvrdio je da tokom postupka nije dokazano da je njegov branjenik ugrozio život i delo Jovanovića i njegove žene, što mu se optužnicom stavlja na teret, niti da je kako kaže ugrozio njihovu imovinu većeg obima.

Da podsetimo, kuća novinara portala „Žig info“ zapaljena je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine. Najpre je zapaljen automobil Jovanovićeve supruge, koji se zatim proširio na garažu i deo kuće. U požaru je pričinjena materijalna šteta ali niko nije povređen.

Izvor: Danas.rs

Sakupljen novac za obnovu kuće novinara Milana Jovanovića

42 Shares
Share via
Copy link