Kolumne Magazin

Dr Nešković odbio priznanje za borbu protiv korone: Umesto nagrade osećam stid

doktor-Aleksandar-Neskovic

Doktor Aleksandar Nešković, redovni profesor i rukovodilac katedre za kardiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, odbio je nagradu Lekarske komore Srbije (LKS) za istaknuto angažovanje u borbi protiv COVID-19

U svojoj reakciji na na poziv na svečanu dodelu nagrada, dr Nešković kaže da je LKS doprinela stvaranju atmosfere nepoverenja prema medicinskoj nauci, pa odgovornost koju sigurno ima je diskvalifikuje da dodeljuje bilo kakva priznanja za angažovanje lekara u borbi protiv pandemije.

Ovo je njegova reakcija, objavljena na sajtu Ujedinjeni protiv kovida.

Ovom prilikom želim da Vas obavestim da ODBIJAM da primim nagradu Lekarske komore Srbije za “istaknuto angažovanje u borbi protiv kovid 19”.

Smatram da tokom čitavog trajanja epidemije, Lekarska komora Srbije nije ni izbliza dovoljno učinila da zaštiti interese lekara i pacijenata i da je svojom neaktivnošću i neprincipijelnošću doprinela stvaranju atmosfere nepoverenja prema medicinskoj nauci i struci i otvorila prostor za nesmetano divljanje antivaksera i nestručnih kolega u medijima.

Nastala atmosfera nepoverenja i opšte konfuzije je, po mom mišljenju, značajno doprinela povećanju oboljevanja i umiranja od kovida 19.

Lekarska komora Srbije, naravno, nije jedina odgovorna za ovakav razvoj situacije, ali, po mom dubokom uverenju, odgovornost koju sigurno ima je diskvalifikuje da dodeljuje bilo kakva priznanja za angažovanje lekara u borbi protiv pandemije.

Kao poseban, katastrofalan i, po mom mišljenju, svesno i namerno učinjen propust od strane rukovodstva i organa Lekarske komore Srbije, smatram odsustvo konkretne reakcije na dopis grupe profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu (profesori Slobodan Savić, Đorđe Alempijević, Srđan Milovanović i Aleksandar N. Nešković) i koleginice Elizabete Paunović iz aprila 2020. godine.

U tom dopisu se od Lekarske komore Srbije argumentovano zahtevalo da se javno ogradi od brojnih neprofesionalnih istupa Branimira Nestorovića u medijima, u to vreme aktivnog člana Kriznog štaba i redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu. Naime, profesor Nestorović je od početka epidemije u brojnim javnim istupima iznosio naučne neistine, besmislice, nipodaštavao i ismevao opasnost od epidemije i javno promovisao neprimerene obrasce ponašanja, što je doprinelo nekontrolisanom širenju epidemije u Srbiji, masovnom oboljevanju i umiranju stanovništva i, kasnije, lošem odzivu vakcinaciji.

U odsustvu konkretne reakcije na pomenuti dopis grupe lekara (koji je zbog odsustva odgovora bio ponovljen), od strane Lekarske komore Srbije bila su ponuđena objašnjenja koja vređaju inteligenciju i zdrav razum i koja ovom prilikom ne želim da komentarišem.

Onoga dana kada Lekarska komora Srbije bude smogla snage da se, bez obzira o kome se radi,  jasno i konkretno odredi u odnosu na neprofesionalizam svojih članova, da konkretno osudi promovisanje naučno nedokazanih ili opovrgnutih teorija i da se jasno ogradi i sankcioniše u skladu sa svojim ovlašćenjima ponašanja svojih članova koja su očigledno suprotstavljena univerzalnim etičkim i moralnim načelima lekarskog poziva, tek tada će, po mom mišljenju, postati kvalifikovana da legitimno daje “nagrade i priznanja” i za nešto što je eventualno učinjeno dobro.

Do tada, umesto nagrade, osećam stid.

Prof. dr Aleksandar N. Nešković, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu

Preminula porodilja u Višegradskoj: Porodica okrivljuje lekare i traži pravdu na sudu

Redakcija Luftika.rs

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Ne znam dal je dr mr sr propadao udruženju udruženi protiv kovida ali je sigurno u udruženim protiv ljudi i istaknutih pojedinaca

  • Jos jedan koji narod vidi kao stoku kojoj treba nametnuti proizvod zvan zapadna medicina koji je patentiran pre tek nesto vise od veka. Moze da bude i Dr i Mr i Sci, al ne moze svako da bude i ostane covek sa dusom. Zato volimo i postujemo Nestorovica, jer taj isti postuje nas i nasu volju. Dzabe diplome i papiri, dusa je vecna a ljudskost i dostojanstvo nemaju cenu.

  • Poštovanje, profesore! Jasno, glasno i bez uvijanja.

    Komentari ispod porazni. Dirnuti u svetog Nestora šarlatanskog izaziva bes polupismene rulje. Zato su se i kukavnom LKS stegle gaće, pa umesto da radi svoj posao, on izdaje neka skandalozna i nemušta saopštenja puna relativizacija.

    Sve to samo pokazuje koliko je nisko Srbija pala u politčkom, intelektualnom, moralnom – i svakom drugom smislu.

5.5K Shares
5.5K Shares
Share via
Copy link