Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je prosečan životni vek 72 godine. Međutim, to nam se čini nekako malo, s obzirom da većina ljudi želi da živi duže.
Ukoliko želite da odmaknete dalje od tih kritičnih sedamdesetih, savetujemo vam da na vreme uvidite šta pozitivno, a šta negativno utiče na vaše zdravlje.
A možda vam pomogne i tajna dugovečnosti jednog čoveka koji je živeo 114 godina:
Bernardo La Palo rođen je 1901. godine, a umro je 2015. godine. On je smatrao da je razlog njegove dugovečnosti upravo u zdravoj ishrani.
„Ljudi me pitaju: šta radiš da bi ostao mlad? Kažem im: Znate za onu izreku – ono si što jedeš?!“ kaže Bernardo, a prenosi portal Stil.
Njegov svakodnevni meni se sastojao iz svežeg, organski proizvedenog povrća i voća. Međutim, postoji 5 vrsta hrane za koju on veruje da sadrži tajnu dugovečnosti.
Kralj začina – Cimet
Cimet nije samo ukusan začin. On je poznat i po svojim lekovitim svojstvima. Pomaže u borbi protiv kancera, bolesti srca, te bakterijskih i gljivičnih infekcija. Cimet je toliko jak da može da pomogne i u borbi protiv HIV virusa.
Dar od Boga – Čokolada
Konzumiranje čokolade može da doprinese boljem radu srca. Čokolada smanjuje holesterol, a pomaže nam i da se oslobodimo stresa. Ukoliko želite da se opustite i da uživate, nikad ne odustajte od čokolade. Međutim, zlatno prvilo u životu je da ni u čemu ne smete da preterujete pa ni u konzumiranju čokolade.
Prirodni antibiotik – Beli luk
Beli luk je poznat kao odličan borac protiv demencije, Alchajmerove bolesti, srčanih udara, detoksikaciju tela, ali i u sprečavanju raznih vrsta bolesti. Čak i svetski priznati lekari kažu da je beli luk prirodni antibiotik i savetuju da se svakodnevno koristi u ishrani.
Lek za sve bolesti – Med
Pčele su nam napravile lek koji uspešno opstaje preko 5000 godina. Med je poznat kao antiseptik i antioksidant, te lek koji se koristi u antibakterijske svrhe. Med se koristi i u kozmetičke svrhe.
Ulje života – Maslinovo ulje
Eksperti tvrde da je ekstra devičansko maslinovo ulje dobro za nas. Bogato je zdravim mastima koje hrane naš mozak i pomažu u očuvanju zdravog srca. Maslinovo ulje sprečava dijabetes tipa 2, ali i rak.
Još korisnih saveta od Bernarda La Paloa
Bernard La Palo je potvrdio da nikad nije bio bolestan. Da bi ostao zdrav, držao se saveta svog oca: Rekao mi je da ne jedem crveno meso.
Nikad nisam jeo brzu hranu, pomfrit i takve stvari.
Bernard je pešačio svaki dan, igrao „dame“ i slagao pazle. To mu je pomoglo da mozak drži u kondiciji do zadnjeg dana.
„Pamtim stvari koje mi je otac ispričao još kada sam imao osam godina,“ priznao je Bernard.
Stoti rođendan gospođe Ljerke: Čak i kad živite čitav vek, sve prođe kao tren
Dodaj komentar