Magazin Srbija

Tresao se, jaukao i proživljavao srčani udar, ali nije bio hitan slučaj – neko će morati da odgovara

Hitna pomoć koronavirus

Živko Rakulić Baja (56) preminuo je u jutarnjim časovima 1. aprila, pred vratima ambulante u Sremskoj Mitrovici. Živkov sin Živojin tvrdi da je pre nego što mu je otac izdahnuo Hitna pomoć odbila da ga leči jer nije bio urgentan slučaj, te je porodica podnela krivičnu prijavu protiv Doma zdravlja i NN lica.

Kako Živojin kaže za „Blic“, jedini mu je plan da ne staje, da osoba koja je njegovom ocu u momentu kada je imao srčani udar, dok se tresao i jaukao od bolova, odškrinula vrata zgrade Hitne pomoći i samo rekla da se javi svom lekaru jer nije hitan slučaj, krivično odgovara. Živko je posle preminuo ispred ambulante, koja se nalazi na drugom kraju grada i koja je u tom momentu bila zatvorena.

– Bio sam jutros u policiji, dao sam izjavu i podneo krivičnu prijavu, sad čekamo da se javi tužilac. Videćemo šta će da se desi, imamo tri svedoka događaja. Obećao sam pored očevim sandukom da ću ovu priču isterati do kraja. Da će odgovarati i pojedinac i Dom zdravlja. Od ove zdravstvene ustanove još nisam dobio nikakav odgovor. Znam da se ovo dešavalo i drugim ljudima ali su oni ćutali pa je sve prošlo kao da ničeg nije ni bilo, zato hvala i medijima bez kojih bi i ova priča pala u zaborav – kaže Živojin Rakulić.

“I ranije odbijali da dođu”

Živko Rakulić po svedočenju svog sina živeo je pošteno i skromno. Radio je u firmi i bio dobroljni davalac krvi 30 godina, dao je krv 55 puta. Iza njega, na salašu udaljenom od grada, ostali su žena i ćerka, koja je samohrana majka dvoje dece. Sin Živojin živi sa svojom porodicom, ženom i dvoje dece u Mačvanskoj Mitrovici. Živojin svedoči i da su ranije imali loša iskustva sa hitnom pomoći.

– Živeo sam tada još sa njima na salašu. Deda je još bio živ i jako bolestan. Kada bi zvali hitnu da dođe po njega uvek smo dobijali isti odgovor, da se nekako snađemo i dovezemo ga kolima. A mi nismo imali kola, niti je mogao neko da nas doveze. Ponosam sam što nas je otac odgajao tako da budemo skromni i pošteni ljudi. Ali mislim se, možda je sad zbog tog svog poštenja i stradao. Kada je moj brat umro kao beba 1986. godine kako su rekli zbog loše krvi, moj otac se zarekao da će od tada uvek redovno davati krv i to je činio do poslednjeg dana, ko zna koliko je života spasio, a ovako mu se vratilo – izjavio je Živojin.

Dan pred smrt Živko je bio kod svog sina gde su slavili rođendan njegovog unuka. Nikada nije pio, niti je živeo nezdravo, pa je poziv Živkovog kolege sa posla, da dođe do dispanzera jer je tati loše, Živojin u prvi mah shvatio kao prvoaprilsku šalu.

– Znali smo da se šalimo kada je 1. april i prvo sam pomislio, ma nemoguće, kako moj otac može da bude loše. Ljudina. Krenuo sam da se spremam kada me je njegov kolega opet zvao i rekao da dođem što pre jer moraju u drugu zdravstvenu ustanovu. Dok sam vozio bicikl ka Sremskoj Mitrovici zvao me treći put i rekao da je otac umro i da je tu policija. Nisam i dalje verovao da je to moguće. Kad sam stigao tamo bila je samo policija. Hitna je već otišla. Pitao sam ih „gde je“ i vikao “nije to moj tata”, kleknuo sam na kolena i dopuzao do nekako do njega, nisam imao snage da mu okrenem telo i da ga pogledam – nastavlja utučeni sin.

Kako dodaje, niko ga nije sačekao da mu objasni šta se desilo. Prišao mu je jedino policajac i rekao da zove pogrebnika. Od mrtvozornika je posle dobio papir na kom piše da mu je otac preminuo od srčanog udara te da je imao astmu. Bez oca će kaže sada živeti teško, Živojinu je ostalo da brine o dve porodice. Pritisak koji oseća, kaže, ne zna da li će izdržati.

Dom zdravlja i inspekcija ispituju slučaj

Po rečima PR službe iz Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici oformljena je interna komisija koja će u toku naredna 24 časa ispitati činjenice oko ovog slučaja. Nakon rada interne komisije, Dom zdravlja će izdati saopštenje. Očekuje se da u Dom zdravlja dođe i Pokrajinska inspekcija, radi dalje kontrole.

Da podsetimo, Živko Rakulić (56) preminuo je prvog aprila u ranim jutarnjim satima ispred ambulante u Sremskoj Mitrovici. Čovek je umro od srčanog udara, samo pola sata nakon što su u Hitnoj pomoći, kako tvrdi porodica, odbili da mu ukažu zdravstvenu pomoć.

Uhapšeno 5 vozača Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu, podneto 8 krivičnih prijava

196 Shares
196 Shares
Share via
Copy link